Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Simmental økte mest

Det er nå 14 aktive avlsbesetninger med simmental og 114 totalt for alle raser.

Antallet aktive avlsbesetninger med simmental har økt fra 4 til 14 på fire år. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo
Antallet aktive avlsbesetninger med simmental har økt fra 4 til 14 på fire år. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo

Tyr melder om 13 nye avlsbesetninger i 2019, men på grunn av at sju besetninger har falt fra bremset det veksten kraftig sammenlignet med de to foregående årene. Økningen fra 108 til 114 aktive avlsbesetninger utgjorde en vekst på snaue 6 prosent, mens den i 2017 og 2018 var på henholdsvis 32 og 30 prosent.

To raser står for hele veksten i år: Simmental og charolais.

Veksten i antall aktive avlsbesetninger med simmental tyder på at rasen øker kraftig i popularitet. I 2016 var det 4 besetninger som oppfylte kravene til å være aktiv avlsbesetning, og i år er det 14.

Charolais fortsetter også å vokse. I 2016 var det 23 aktive avlsbesetninger, i fjor 33 og i år har antallet økt til 36.

Annonse

Bortsett fra hereford, som har mistet en aktiv avlsbesetning, har de andre rasene like mange som i fjor. Det betyr at det er 21 aktive avlsbesetninger med angus, 19 med hereford, 19 med limousin, 4 med tiroler grauvieh og 1 med blonde d’aquitane.

Begrepet «aktiv avlsbesetning» er et kvalitetsstempel som kan brukes av besetninger med reinrasa dyr som tilfredsstiller gitte krav til dokumentasjon, helsestatus, seminbruk og oppslutning om avlsarbeidet.

Det er ingen søknadsprosess for å få status som aktiv avlsbesetning. Det man må gjøre er å oppfylle krav til veiing, gjenbruk, levering av testkandidater og til regler for import av semin og embryo. I tillegg kan man ikke ha importert levende dyr de tre siste årene.

De fullstendige kravene kan du lese om på Tyr sine nettsider. Her kan du også lese om godene man får ved å være aktiv avlsbesetning.

Neste artikkel

Fikk nei til avlsmillion