Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skorve samdrift vant Grovfôrkampen

Imponerende avlinger tross krevende vekstsesong

Odd Arne Byberg, Ottar Flatland, Tore Mæland har all grunn til å være stolte over fôrproduksjonen sin. I dag ble de kåret til vinnere i Grovfôrkampen 2017 under Grovfôrkonferansen i Stjørdal. Foto: Camilla Mellemstrand.

På tross av en krevende vekstsesong med store nedbørsmengder over store deler av landet greide deltakerne i Skorve samdrift i Flatdal i Seljord i Telemark å høste 1120 fôrenheter per dekar i Grovfôrkampen 2017.

– Jeg la sjela mi i å få til dette så godt som mulig, så det var morsomt at det ga resultater. Vi hadde utfordringer med isbrann på våren og forsinka høstetidspunkt både på første- og andreslåtten på grunn av mye nedbør, så det var ikke noen selvfølge at vi skulle få et såpass godt resultat, sier en Ottar Flatdal, som tok i mot prisen på vegne av samdrifta under Grovfôrkonferansen 2018 i Stjørdal i formiddag.

Konstant kamp mot regnet

Også de andre deltakerne hadde imponerende resultater, på tross av at flere deltakere med rette kunne døpt om grovfôrkampen til kampen mot regnet.

Lars Henry Dagsland i Skjold i Vindafjord høsta 1033 fôrenheter på to slåtter, på tross av bare to nedbørsfrie dager i hele sommer.

Terje Johnny Sveen oppnådde 1023 fôrenheter 600 meter over havet i Gudbrandsdalen, men John Bjarne Lie i Aure høsta 866 fôrenheter mellom regnbygene.

Annonse

Stort uforløst potensial

Ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå er gjennomsnittlige grasavlinger i Norge på rundt 415 fôrenheter per dekar eller 500 kilo tørrstoff per dekar.

– Alle deltakerne ligger himmelhøyt over gjennomsnittsresultatene på landsbasis og viser at det er et stort forbedringspotensial i norsk grasproduksjon. Vi håper disse dyktige bøndene kan inspirere andre til å ta tak i sin egen grovfôrproduksjon. Når man kan få til slike resultater i fjellbygdene og på værharde steder i Møre og Romsdal, kan man få det til mange steder. Det handler om god agronomi og planlegging, sier juryformann og grovfôrnestor Lars Nesheim.

Neste artikkel

Anslår grasavling på 60-70 prosent