I februar innførte Nortura transporttrekk på 1000 kroner per individ for storfe med lange og store horn. Bakgrunnen for trekket var potensialet for skade på dyr og dyrebilsjåfører i forbindelse med inntransport, og at dyra må transporteres atskilt.
Et trekk som vil bety mellom 10-20 prosents inntektsreduksjon, avhengig av vekt og kvalitet på slaktet, mente Norsk highland cattle-forening i en tidligere artikkel på Norsk Landbruk.
I mars skrev også avisa Nationen at Furuseth har stoppet all mottak av høylandsfe i 2020.
Kryser inn homozygot kollet rase
Økonomi er hovedårsaken til at ammekuprodusent Raine Olaf Ørsnes har sett seg nødt til å tenke alternativt. Han har en høylandsfe-besetning med omlag 18 mordyr på Sørneset i Flatanger, nord i Trøndelag.
I stedet for å velge avhorning av storfedyra, krysser han nå inn en rase som er homozygot kollet. Altså som får avkom som er garantert uten horn.
– Jeg landet på belted galloway. Den har mange av de samme egenskapene som høylandsfe. Den har dobbelt hårlag og skal være like robust, som er en fordel her ute ved kysten, sier Ørsnes til Norsk Landbruk.
Håper på kukalver etter kvigekjøp
Så langt er det født to oksekalver og to kvigekalver med galloway-miks hos Ørsnes. Innen kort tid er det ventet to kalver til.
Det har imidlertid ikke vært helt uproblematisk med en helt ny gårdsokse.
– Vi kjøpte en galloway-okse som ikke var så veldig sprek, og det har vært vanskelig å få kalv i kyrne. Men nå har vi skaffet en ny, som vi vet skal fungere godt, sier Ørsnes.
I tillegg til nye krysninger på gården, er det innkjøpt tre galloway-mordyr som alle er inseminert.
– Der håper jeg virkelig på kukalver, slik at vi har noe renraset å avle videre på, sier Ørsnes.
Han synes det er synd hvis trekket for store horn, til slutt kan føre til at produsenter slutter helt med høylandsfe.
– Jeg skulle gjerne fortsatt, var det ikke for de økte kostnadene med transport, sier han til Norsk Landbruk.
– Kan gå mot færre høylandsfe
Leder Peter C. A. Köller i Norsk highland cattle-forening deler bekymringene om en mindre populasjon av høylandsfe i Norge fremover, og ser for seg at det vil bli stadig flere krysningsbesetninger.
Han mener imidlertid det må være opp til den enkelte produsent, hvordan vedkommende løse utfordringen med horn-trekk.
– Jeg mener at høylandsfe-produsenter nå står igjen med fire valg. Det ene er å krysse inn raser som er homozygot kollet. Det andre er avhorning. Det tredje er å kutte ut rasen, og det fjerde er å finne et slakteri som fortsatt tar imot høylandsfe, uten de store transporttrekkene, sier Köller til Norsk Landbruk.
Tall fra Storfekjøttkontrollen viser at det var registrert 1487 mordyr av highland cattle i 2019, hvorav 528 var stambokførte. Til sammenligning var kun registrert 347 mordyr av belted galloway i samme periode, hvorav 129 var stambokførte.