Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Snart kan du sjekke sædkvaliteten i fjøset

Danske MotilityCount har utviklet et håndholdt apparat som kan brukes til å sjekke sædkvaliteten før du inseminerer.

Med et danskprodusert apparat kan du nå sjekke sædkvaliteten før du inseminerer. Arkivfoto: Øystein Heggdal

Apparatet, som kan brukes på alle produksjonsdyr, heter VetCount. Det består av en håndholdt enhet og såkalte mikrofluide chips.

Sædkvaliteten kan sjekkes ved at man plasserer sæd på chipen. Den har en membran med svært presise porestørrelser, slik at kun de sædcellene som duger til noe, kan svømme gjennom. Alle døde celler og celler med to hoder, to haler eller andre skavanker, kommer ikke gjennom.

Chipen settes så inn i apparatet, som ved hjelp av innebygget software analyserer og beregner hvor mange levende sædceller det er per millimeter sæd.

På markedet om noen måneder

Mogens C. Thomsen i det danske selskapet tror sædmåleren vil være på markedet om noen måneder.

Hans anbefaling er at man sjekker sæden like før man skal bruke den.

– Det kan ha skjedd noe med sæden under transporten. Før sædcellene sendes, legges de i dvaletilstand, så de ikke skal gå tomme for energi, noe som også kan påvirke sædkvaliteten. Også håndteringen av sæden kan påvirke kvaliteten, sier Thomsen til danske Landbrugsavisen.

Annonse

Thomsen vil prisen på apparatet vil ligge rundt 26 500 danske kroner, mens prisen per chip vil ligge rundt 30 kroner.

– Vi anbefaler at man tar en test av hver batch, som jo rekker til mange dyr. Prisen på utstyret må sees i sammenheng med at det koster rundt 1430 kroner per purke som ikke blir drektig, sier Thomsen til avisa.

Unødvendig under normale omstendigheter

Norsvin kjenner ikke til det spesifikke apparatet, men mener det under normale omstendigheter ikke er nødvendig for bønder å kvalitetssikre sæden utover den kontrollen som foregår på seminstasjonen.

– Sædkvaliteten er kontrollert og kvalitetssjekket hos oss av fagfolk med lang utdannelse før sæden sendes fra vår seminstasjon. Holdbarheten på fem dager er satt med god sikkerhetsmargin etter omfattende testing av hvordan lange transporter og ytre temperaturer har innvirkning på sædkvaliteten, skriver Norsvin i en mail.

Under spesielle omstendigheter, mener de imidlertid at en slik test kan være nyttig.

– Vi ser at denne typen tester kanskje kan være nyttig når distribusjon og lagring ikke har vært normal, for eksempel ved store forsinkelser eller ekstra temperaturpåkjenninger som ekstrem kulde eller ekstrem varme.

Neste artikkel

SPF ga kutt i klimagassutslipp