Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sølvi og Børje giftet seg i fjøset

– Den fineste vielsen jeg har vært i, sier vigsler

Sølvi og Børge valgte å gifte seg i sin egen egen katedral på gården i Namsos. Foto: Sindre Aglen.
Sølvi og Børge valgte å gifte seg i sin egen egen katedral på gården i Namsos. Foto: Sindre Aglen.

Med småfugler som brudemarsj og 37 melkekyr og to forlovere som gjester, var det duket for et helt spesielt bryllup på Otterøya i Namsos. Etter 14 år som kjærester skulle Sølvi Aglen og Børje Bolkan endelig smis i hymens lenker, mellom fjøsstellene denne uka.

– Vi er glade i hverandre og har tenkt å være sammen for resten av livet, så vi fant ut at vi like gjerne kunne gifte oss, forteller brud og gårdbruker Sølvi Aglen.

Brudekjole eller fjøsbukse?

Men i stedet for å velge kulturhussalen eller samfunnshuset som rom for ekteskapsinngåelsen, falt valget på deres egen katedral: løsdriftsfjøset i Otterøy Samdrift DA.

Ideen fikk de da de skulle søke om såkalt prøvingsattest før vielsen.

– Ingen av oss følte noe spesielt for de andre stedene vi kunne velge. Så sa Børje, kan vi ikke bare kjøpe oss ny fjøsbukse også gifter vi oss i fjøset?, forteller Sølvi.

Under kategorien annet sted i prøvingsattesten, skrev de bare:fôrbrettet på Otterøy Samdrift.

– Det var liksom litt mer oss, sier Sølvi.

Heltidsbønder med melkeproduksjon

Når Norsk Landbruk snakker med den nye bruden på telefon, står hun og spyler melkeroboten. For selv om hun er nygift, er det ingen bryllupsreise i sikte med det første.

– Kanskje tar vi en tur på hytta, hvis vi klarer å skaffe avløser, sier hun.

Sølvi og Børje jobber begge som melkebønder på heltid i en samdrift som består av to aktive, og to passive parter. Den totale kvoten er på 400 tonn og de forer opp alle oksene frem til 12 mnd. I tillegg har de noen dekar korn som de leverer til Hundseth Mølle, et datterselskap av Strand Unikorn.

Annonse

Grønt nyslått fôr

Kledd i nye arbeidsbukser og med nyslått gress på fôrbrettet, sa gårdbrukerne sitt ja til hverandre. Fjøset var pyntet med bjørkelauv, flagg og blomster. I tillegg hadde de et lite kafébord malt i ku-mønster.

Slik var det pyntet da Sølvi og Børge giftet seg i fjøset
Slik var det pyntet da Sølvi og Børge giftet seg i fjøset

– Det var en veldig god stemning i fjøset, og med det nyslåtte fôret, luktet det så friskt og godt. Det hadde ikke vært det samme, med brun rundball på fôrbrettet, sier Sølvi.

Var det grønt for anledningen?

– Nei, absolutt ikke. Vi gikk tom for rundball for drøyt 14 dager siden, så vi har fôrhøstet siden da. Vi tar mye av fôret som egentlig skal gå til førsteslåtten, men siden vi starte så tidlig, har vi god gjenvekst. Jeg tror vi kommer til å satse på tre slåtter i år, sier bruden.

Kua likte markblomstene

Vigsler Tom Collet Prytz trodde nesten ikke sine egne øyne, da han så hvor Sølvi og Børje ønsket å gifte seg. Som politiker i kommunestyret, er han én av flere som har fått den ærefulle oppgaven å utføre borgerlige vielser. Og ville paret gifte seg i et fjøs, så skulle de få det.

– Det er første gang jeg vier noen inne i et fjøs, og det var en veldig flott opplevelse, forteller Prytz.

For selv om han hadde et program å holde seg til, kunne han ikke la være å legge merke til fuglene som kvitret i taket, kua som forsøkte å ta spise av markblomstene i brudebuketten.

– Jeg tror helt ærlig at det er den fineste vielsen jeg har vært i, sier Prytz til Norsk Landbruk.

Etter vielsen var det dekket til kaffe og kaker sammen med familien, på verandaen hjemme på gården. Tre korte timer senere var Sølvi og Børje igjen tilbake i fjøset. Denne gangen for å ta ettermiddagsstellet.

Neste artikkel

Unge gründere laget spaltevasker