Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Større ASF-tap i Kina

Kan føre til et bortfall på 12,3 millioner tonn svinekjøtt

Det selges 30 prosent mindre svinefôr i Kina, en mengde tilsvarende fôret til all gris i Canada, USA, Mexico og Brasil.
Det selges 30 prosent mindre svinefôr i Kina, en mengde tilsvarende fôret til all gris i Canada, USA, Mexico og Brasil.

Utbruddet av afrikansk svinepest (ASF) i Kina fortsetter å spre seg, men tallene som rapporteres fra kinesiske myndigheter virker være misledende mener analytiker.

Ifølge kinesiske myndigheter har det vært ett AFS-tilfelle i Shandong-provinsen, men det kan ikke stemme i følge Arland Suderman hos analysebyrået INTL FCStone.

– Vi ser at antallet avlspurker i Shandong-provinsen er redusert med 42 prosent, selv om det bare er registrert ett eneste AFS-tilfelle i Shandong, sier Suderman til drovers.com.

Til nettstedet forklarer han at tapstallene ikke kommer fra kinesiske myndigheter, men fra private kilder i Kina.

– Når vi ser på salget av svinefôr så er det en nedgang på minst 30 prosent akkurat nå, og vi har tall som tyder på et mye større fall. Det er svinefôr tilsvarende mengden som selges til all svineproduksjon i Canada, USA, Mexico og Brasil årlig, forklarer Suderman.

Annonse

Siden det stadig kommer nye tilfeller av ASF både i Kina, og nå også i Mongolia, Kambodsja og Vietnam, sistnevnte også en stor konsument og produsent av svinekjøtt, vil det kunne bety gode tider for produsenter av animalsk protein i resten av verden.

– Om vi treffer på spådommen om 30 prosents reduksjon i Kina ser vi på et globalt bortfall på 12,3 millioner tonn svinekjøtt. Og reduksjonen kan godt være større enn som så, sier Suderman.

Global produksjon av svinekjøtt er på 112 millioner tonn, og om Suderman har rett vil altså over 10 prosent av verdens svinekjøttproduksjon forsvinne. Men det amerikanske landbruksdirektoratet USDA skriver i en rapport nylig at de forventer bare fem prosents reduksjon i kinesisk svineproduksjon i 2019, men andre amerikanere er ikke like optimistiske.

– Du har verdens verste svinesykdom i verdens største svinepopulasjon med høy tetthet, ingen standardisering på svineholdet, delt infrastruktur på fôrproduksjon, fôrtransport og slakteri. I tillegg til en regjering som totalt mangler krav til åpenhet og som aktivt forsøker å dekke over størrelsen på utbruddet, sa Brett Stuart, president i analysebyrået Global AgriTrends, til amerikanske veterinærer i mars.

Han hadde kontakt med store kinesiske kommersielle svineprodusenter som hadde redusert purketallet med opptil 95 prosent.

– Konservativt tror jeg på en 30 prosents reduksjon i kinesisk svineproduksjon. Spredningen av sykdommen er mye, mye verre enn hva hva vi hører fra kinesiske myndigheter, sa han i foredraget.

Amerikanske svineprodusenter er hindret at Trump-administrasjonens pågående handelskrig med Kina som har innført straffetoll på amerikansk svinekjøtt. Og dette blir igjen en mulighet for europeiske svineprodusenter der prisene har steget med over 25 prosent hittil i år. I Tyskland har avregningsprisen på slaktegris steget fra fra 13 til 17 kroner per kilo.

Neste artikkel

Afrikansk svinepest ved grensa til Tyskland