Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Størst på gris og biogass

Verdens største svineprodusent skal lage biogass av gjødsla

Verdens største svineprodusent, Smithfields Foods, skal investere i biogassanlegg på over 1000 gårder i USA for å redusere sine klimagassutslipp. Dette biogassanlegget ligger imidlertid på en gård i Tyskland. Foto: Espen Syljuåsen
Verdens største svineprodusent, Smithfields Foods, skal investere i biogassanlegg på over 1000 gårder i USA for å redusere sine klimagassutslipp. Dette biogassanlegget ligger imidlertid på en gård i Tyskland. Foto: Espen Syljuåsen

Smithfield Foods fôrer fram og slakter over 110 000 slaktegris per dag, først og fremst på vertikalt integrerte anlegg i USA og er verdens største svineprodusent. Det gjør også at det nå kinesisk-eide selskapet er verdens største produsent av husdyrgjødsel fra gris og deres gjødselhåndterings-praksis har vært under kritikk fra forbrukere og miljøorganisasjoner i USA. Dette inntrykket vil de nå rette opp i.

Sammen med energiselskapet Dominoin Energy skal Smithfield investere 250 millioner dollar (2,2 milliarder kroner) i biogassanlegg på over 1000 av deres gårder i USA. På den ene siden vil det redusere metangassutslippene fra svineproduksjonen og på den andre siden vi bio-metanen erstatte fossil naturgass. Målet for Smithfield er at selskapet innen 2025 skal redusere sine klimagassutslipp med 25 prosent.

Et testanlegg har vært bygd og driftet hos en svineprodusent i Kenansville i Nord Carolina der gjødsel fra 60 000 slaktegris har produsert biogass nok til oppvarming av 1000 boliger i området. For å gjøre produksjonen konkurransedyktig mot billig naturgass selges biogassen inn på gassnettet med fornybar-sertifikater, noe liknende de grønne sertifikatene vi har på strøm. Innen de neste 10 årene skal Smithfield ha ha biogassanlegg på 90 prosent av sine gårder i delstaten.

Annonse

Smithfield bruker det som kalles kontraktører for å fôre fram slaktegrisene sine. Kontraktørene eier og drifter slaktegrisfjøsene og så leier Smithfield dem til å fôre fram grisene. Elwood Garner er Smithfield-kontraktør i Warsaw i Nord Carolina og uttaler til avisa Newsobserver at med langsiktige kontrakter på gass så er det penger å tjene på biogass fra hans 5280 slaktegrisplasser.

– Dette er spennende, det representerer en ny inntektskilde for gårdbrukere.

Han anslår at selve biogassanlegget og ombygging av gjødsellagunen vil koste rundt 450 000 dollar, eller fire millioner kroner. Investeringen vil kunne føre til inntekter fra gass-salg på mellom 500 000 og 600 000 kroner i året.

Neste artikkel

Jordbruksoppgjøret: Budsjettramme på 350 mill