Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svinemarkedet bedrer seg

Halverer overskuddet for 2019

– Utviklingen er svært positiv og vi er svært takknemlig for at så mange svineprodusenter har lyttet til anbefalingene om å redusere purketallet, sier organisasjonssjef i Norsvin Gustav Grøholt.

Nortura Totalmarked kommer endelig med litt gode nyheter for norske svineprodusenter. Prognosen for 2019 viser nå et overskudd på 2500 tonn svinekjøtt, en reduksjon på 2900 tonn fra forrige prognose.

– I og med at vi per i dag har nærmere 6000 tonn svinekjøtt på reguleringslager, etter at nesten hele eksportkvota er benyttet, ser vi imidlertid at årets problemer også vil påvirke 2019, sier Grøholt i en pressemelding.

Annonse

Grunnen til at overskuddet er redusert kommer som følge av en reduksjon i produksjonen på tre prosent etter at bedekkingstallene nå i høst er redusert med fem prosent. I motsatt retning virker en tre prosents økning i effektiviteten, men det veies opp av slakting av lett-gris.

Totalmarked antar at det vil komme en reduksjon i salget av svinekjøtt neste år på en prosent, og at det igjen vil føre til en pris som ligger 1,20 kroner under målpris, eller 0,4 prosent under årets pris.

Hittil i år er produksjonen av gris økt med to prosent, mens salget er redusert med en prosent. Det har gitt et markedsoverskudd på 6057 tonn kjøtt, der 1300 tonn er eksportert og resten er fryst inn på reguleringslager. Avregningsprisen ligger 0,53 kroner under målpris og det trekkes to kroner per kilo i omsetningsavgift.

LES OGSÅ: Til Kina med antistoffer

LES OGSÅ: Godt oppvekstmiljø gir lykkeligere høns

Neste artikkel

Salget av Edelgris vokser