Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Taper 150 millioner i Kina

Dansk bedrift avliver 15 000 purker på grunn av ASF

Utbruddet av Afrikansk Svinepest i Kina har gjort at Scandinavian Farms har avlivet 15 000 purker på grunn av at de ikke kan garantere at vannet eller fôret er fritt for ASF-smitte. Illustrasjonsfoto
Utbruddet av Afrikansk Svinepest i Kina har gjort at Scandinavian Farms har avlivet 15 000 purker på grunn av at de ikke kan garantere at vannet eller fôret er fritt for ASF-smitte. Illustrasjonsfoto

I utgangspunktet skulle man tro at utbruddet av Afrikansk Svinepest (ASF) i Kina var positivt for danske svineprodusenter, siden bortfallet av produksjon presser prisene på verdensmarkedet opp. Men har du investert i svineproduksjon i Kina kan regnestykket se litt annerledes ut.

Scandinavian Farms startet opp produksjonen i 2013, da 600 danske avlspurker ble flydd over til Kina og til fire gårder som ligger 700 kilometer sør for Beijing i Jiangsu-provinsen. Bak Scandinavian Farms står det en rekke danske eiere som har hatt som mål å bygge seg opp til en produksjon på 20 000 purker og en halv million slaktegris per år innen 2020.

Blant annet har de bygd opp et 750 meter langt purkefjøs og et slaktegrisfjøs på 54 000 kvadratmeter. I 2017 passerte de 14 300 purker og 350 000 slaktegris og hadde en omsetning på over 450 millioner kroner. Men så kom utbruddet av afrikansk svinepest i fjor.

Scandinavian Farms har faktisk klart å holde AFS-smitten ute av besetningene sine, men valgte uansett å avlive 15 000 avlspurker og sanere alle anleggene. Årsaken var et utbrudd av AFS bare 50 kilometer unna og rapporter i media om at døde griser fløt i samme elva som de tok vann fra og at fôrprodusentene ikke kunne garantere at fôret var fritt for AFS.

Annonse

– Vi fikk beskjed fra våre kinesiske kolleger at vi ikke lenger kan stole på at råvarene i fôret ikke er smittet av ASF. Og siden vi bruker 320 tonn råvarer om dag bruker vi fôr i et så høyt tempo at det ikke er mulig å få testet alt sammen. Derfor har vi valgt å kjøpe ferdigblandet fôr som er varmebehandlet, men det gir en merutgift, sier direktør i Scandinavian Farms Jørgen Lindeberg.

Nå er resultatet fra fjoråret klart og det viser de har gått på et tap på 150 millioner kroner, fra et overskudd på over 69 millioner kroner året før. Men de danske svineprodusentene gir seg ikke i Kina med det. Nå i år har anleggene blitt vasket ned og desinfisert og i juni skal 4000 ungpurker bedekkes.

– Inntil da har vi en periode hvor vi skal finne løsninger på utfordringene med vann og fôr og det jobber vi beinhardt med nå. Vi gir ikke opp, sier Lindeberg.

Utbruddet av AFS i Kina gjør at minst 30 prosent av svineproduksjonen faller bort og siden Kina produserer halvparten av verdens griser gir det ringvirkninger verden over.

Neste artikkel

Kina dobler importen av svinekjøtt