Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Telesporbjelle eksploderte på stuebordet

– Skyldes trolig fukt i batteribrønnen, sier produsenten.

Sauebonde Per Hinsværk fikk seg en støkk da Telesporbjella som lå på stuebordet gitt rett i taket. Foto: Per Hinsværk
Sauebonde Per Hinsværk fikk seg en støkk da Telesporbjella som lå på stuebordet gitt rett i taket. Foto: Per Hinsværk

Når sauebonden Per Hinsværk fra Singsås våkner av brannalarmen en tidlig morgen i juni, får han seg litt av en overraskelse idet han går for å undersøke hva som er årsaken. Den to år gamle Telesporbjella, som ligger på stuebordet, har nemlig eksplodert.

– Den gikk rett i taket. Heldigvis har vi brannalarm som fungerer, forteller han til Norsk Landbruk.

Etter hendelsen skriver Hinsværk et innlegg på gruppa “Sauefolk” på facebook. Det viser at han ikke er aleine om opplevelsen. To andre sauebønder kan melde om eksplosjoner, og i tråden spekulerer flere i om de uheldige sauebøndene kan ha satt i litiumbatteriet feil vei. Flere har nemlig opplevd at batteriet kan bli svært varmt hvis det ikke blir satt riktig på plass.

– Batteriet var satt i riktig vei, og er kjøpt fra Telespor sammen med bjella, avkrefter Hinsværk.

KORSTLUTNING I BATTERIET

Daglig leder i Telespor AS, Nicolay Boberg Jansen, kan bekrefte at de har fått noen henvendelser om bjeller som har eksplodert.

– Vi holder på å undersøke hendelsene nå. Det er selvsagt uheldig, og vi er redde for personskade, eller skade på dyr. Derfor er vi i gang med å utarbeide et informasjonsskriv som forklarer hvordan Telesporbjellene og litiumbatteriene bør håndteres, forteller han.

Litiumbatteriene som brukes i bjellene, har litt større risiko for kortslutning, enn andre batterityper.

– Det kan forekomme dersom det for eksempel kommer fukt inn til batteriet. Derfor råder vi alle våre kunder til å undersøke enhetene grundig før de setter inn batteriet, og særlig sjekke at o-ringen, som tetter for vann inn til batteribrønnen, er hel.

Han oppfordrer også kunder til å ta batteriene ut av bjellene når de ikke er i bruk, fordi det kan redusere risikoen for at noe går galt.

Annonse

– Man kan sette i batteriet for å undersøke om bjella fungerer, og deretter ta det ut igjen om det er noe feil, eller bjella ikke skal tas i bruk med en gang.

FEM TILFELLER

Telesporbjella til Hinsværk var to år gammel, mens enhetene normalt har en forventet levetid på fem år. Broberg Jansen kan fortelle at mange av bjellene som er i omløp er en del eldre enn fem år, og at alder ikke nødvendigvis er en risikofaktor i seg selv.

– Så lenge o-ringen er hel, og bjella er i orden, er det lite risiko, selv om de er eldre enn fem år. Kundene våre får også nye batterier hvert år, forklarer han.

Han poengterer at det generelt er lite risiko med teknologien, og at det er få som opplever slike problemer.

– Av de 70 000 vi har ute nå, så er det snakk om rundt fem stykker som har eksplodert, forteller han.

Selv om eksplosjonen satt en støkk i Per Hinsværk, har han ikke blitt skremt fra å ta i bruk Telesporbjella i årets beitesesong.

– Jeg har allerede sluppet sauer med bjella på, i fjellet nå i sommer. Jeg er ikke så veldig bekymra for at det skal skje igjen, men det er selvsagt ikke heldig at den ene eksploderte, avslutter han.

Neste artikkel

Slår et slag for storbinger i sauefjøset