Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tidlig ute med nytt fjøskonsept

Sjur Tokvam klarte seg med 608 kvadratmeter

Mjøsgløtt: Hvis du myser inn i bildet til høyre er det mulig å se Mjøsa.

Med en utsikt som en eiendoms­megler ville ha kalt «mjøsgløtt», har Sjur Tokvam bygd seg et nytt slaktegrisfjøs for to tredjedels konsesjon på Vestre Toten. En tredjedel av produksjonen foregår fortsatt i en gammel avdeling på låven. I 2018 bygde han som en av de første i landet, Felleskjøpets og Gråkjærs nye konseptfjøs, Greenline.

– Vi hadde vært innom på landbruksmessa til Felleskjøpet i 2015 og fått oss en brosjyre på det Greenline-fjøset. Det jeg i grunnen likte best, var tanken på å kunne sette bort hele byggelederjobben til Gråkjær. Jeg ville ha selve huset ferdig, og den gangen var det bare de som kunne ta den jobben, forklarer han.

Grunnarbeidet på tomta, som ligger rett nedenfor den gamle låven på gården, startet i mai i fjor og innen november var huset tett. I romjula 2017 malte Sjur og faren hans veggene innvendig, og på nyåret startet de å montere I-mek selv. Mellom jobb i samdriftsfjøset hver tredje uke ble det klart for innsett av første pulje med slaktegris, som ble satt inn 19. mars.

Huset er på 608 kvadratmeter, har to helt like avdelinger med plass til 210 griser i hver avdeling, og kostnadsoverslaget på 6,7 millioner kroner holdt sånn omtrentlig.

Annonse
To tredjedeler: Sjur Tokvam på Vestre Toten har bygd et Greenline slaktegrisfjøs for omtrent to tredjedelers konsesjon, slik at han kan utnytte eksisterende bygg på gården i tillegg.

– Grunnarbeidet ble faktisk litt billigere enn planlagt, men så ble elektriker litt dyrere. Jeg vil si 6,7 kroner millioner pluss, men ikke 6,8, forteller svineprodusenten.

VENTILASJON GJENNOM GJØDSELRISTA

Det spesielle med Greenline-fjøset er ventilasjonssystemet. I hver avdeling sitter det tre ventilasjonsvifter, hvorav to av viftene suger luft ut gjennom gjødselristene. For å få nok luft ut gjennom ristene, er golvet delt opp i tre deler: Innerst er det en tett del på 250 centimeter, i midten en semitett del på 160 centimeter, før det er en vanlig gjødselrist på 140 centimeter. Denne løsninga er relativt uprøvd i Norge og bryter i prinsippet med Forskrift for hold av svin, der det er krav om trekkfritt liggeareal til grisen.

– Gråkjær har bygd mange fjøs i Danmark med ventilasjon gjennom gjødselarealet, så jeg syntes ikke det var noe problem. Det eneste en kunne ha bekymret seg for, var hva Mattilsynet ville kunne si, men Felleskjøpet og Gråkjær har fått tillatelse til å bygge et visst antall fjøs med en slik løsning. Og dagen etter jeg satte inn gris, fikk jeg tilfeldigvis inspektører på besøk fra Mattilsynet som skulle undersøke for MRSA, og de var veldig positivt innstilt til denne løsninga, sier Tokvam.

Mer om det spesielle slaktegrisfjøset kan du lese om Norsk Landbruk nummer 3 som kommer i posten 11. februar. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Salget av Edelgris vokser