Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Til Kina med antistoffer

Høner tar opp kampen med kanin

Ole Egge er andregenerasjons eggprodusent i Kroer i Ås og har historisk konsesjon på rundt 20 000 høner i konsumeggproduksjon.
Ole Egge er andregenerasjons eggprodusent i Kroer i Ås og har historisk konsesjon på rundt 20 000 høner i konsumeggproduksjon.

Norsk helsestatus og kommersiell eggproduksjon har gjort det mulig for Ole Egge å bygge opp et firma som selger antistoffer fra egg, til kunder over hele verden.

– Det er antistoffer fra våre egg i bruk i fire kommersielle, diagnostiske tester som selges både i Kina og USA, som for eksempel en graviditetstest og en nyrefunksjonstest, forteller Ole Egge.

På veggene rundt møtebordet til Egge er det nesten tapetsert med gründerpriser og bygde­utviklingspriser. De siste 20 årene har Egge, sammen med diagnostikeren Erling Sundrehagen og veterinær Øistein Larsen, bygd opp en helt spesiell gründerbedrift i Kroer i Ås kommune.

– Det er ikke så mange som vet at det utskjelte, oversubsidierte landbruket i Norge, kan klare å eksportere landbruksprodukter til Kina. Men vår nisjeproduksjon er helt avhengig av både helse­statusen vi har i Norge og kommersiell storskala eggproduksjon, forteller Egge.

HVOR MANGE REIN HAR DU?

For å finne ut hvor de er i dag, må vi spole litt tilbake. Det har vært eggproduksjon på gården siden tidlig på 60-tallet, og på grunn av at Oles far bygde ut før konsesjonsregelverket, har de konsesjon på rundt 20 000 høner.

– Vi har 19 100 høner inne nå, men å spørre en eggprodusent om hvor mange høner han har, er som å spørre en same om hvor mange rein han har, flirer Egge.

Og det er jo bare høner til produksjon av konsum­egg som er konsesjonsbelagte; høner til produksjon av antistoffer er det ikke konsesjonsregelverk på.

Annonse

Vi sitter i det som var det første hønsehuset på gården, bygd opp etter en brann på 60-tallet. Det er nå ombygd til lab og kontorlokale, og i disse dager er de også i ferd med å bygge om enda et gammelt hønsehus til lab og produksjonslokaler. Hønene har flyttet noen hundre meter ut av gårdstunet, der ett hus fra 70-tallet og ett hus fra 2011 ligger side om side.

Høna: Mellom fem og ti prosent av hønene til Egge produserer antistoffer. Hønene må da gis en sprøyte med antigenet som de skal produsere antistoffer mot, én gang per måned.
Høna: Mellom fem og ti prosent av hønene til Egge produserer antistoffer. Hønene må da gis en sprøyte med antigenet som de skal produsere antistoffer mot, én gang per måned.

– Jeg bygde det nye hønsehuset stort nok til å ta unna for framtidig økning i produksjon av antistoffer. I dette innsettet er det bare sju til åtte høner i hvert bur, selv om det er ni høner som er maks, forklarer Egge.

I FYR OG FLAMME

Han tok over gården på 90-tallet og tok samtidig Vinterlandbruksskolen på Tomb. Der møtte han Erling Sundrehagen, som han etter hvert skulle ende opp å starte firma sammen med.

– Erling var allerede den gang en kapasitet på det med diagnostikk og antistoffer. Han ble i fyr og flamme da jeg fortalte at jeg dreiv med høner, fordi han lenge hadde tenkt på muligheten for å bruke høner i stedet for kaniner i produksjon av antistoffer, forteller Egge.

Når vi tar CRP-tester, graviditetstester, HiV-tester og nyrefunksjonstester, benyttes det antistoffer i disse testene, og i dag kommer over 50 prosent av disse antistoffene fra blod tappet fra sau, geit, kanin eller mus. Dyret får da først injisert et antigen som det danner antistoffer mot, og så må vi tappe blodet av dyret for å utvinne antistoffet. Men med høner er det annerledes.

Hele artikkelen står på trykk i Norsk Landbruk nummer 19 som kommer 22. november. Om du ikke abonnerer på Norsk Landbruk i dag, kan du kjøpe abonnement her.

LES OGSÅ: Hubbard – realitet eller religion?

LES OGSÅ: Suksesshistorien om norsk soyaimport

Neste artikkel

Smal salgskanal for miljøegg