Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tine øker betaling for melka

Vil stimulere til økt produksjon i tredje kvartal

–  Først og fremst er dette en utrolig god nyhet for oss melkeprodusenter, slår styreleder i Tine, Marit Haugen fast.
– Først og fremst er dette en utrolig god nyhet for oss melkeprodusenter, slår styreleder i Tine, Marit Haugen fast.

Tine har bedt Landbruks- og matdepartementet om at forholdstallet på kumelk økes til 1,05. Som betyr at produsentene kan få lov til å produsere enda mer melk.

Ifølge Nationen regner Tine med et melkebehov på 1530 millioner liter i år. Det er en økning på 40 millioner liter fra siste prognose, som var på 1490 millioner liter.

– Styret anbefaler å øke forholdstallet fra 1,01 til 1,05, altså fire prosentpoeng opp. Det er stort behov for å holde produksjonen av melk oppe, særlig i tredje kvartal, sier konserndirektør for medlem og rådgiving i Tine, Johnny Ødegård, til Nationen.

Kan gå mot tredje justering

Hvis Tine får det som de ønsker, blir dette tredje justeringa av forholdstallet etter at Landbruks- og matdepartementet satte den til 0,96 i november 2019.

Årsaken til at Tine ønsker en økning i forholdstall skyldes økt etterspørsel og at det selges mer meieriprodukter i Norge. Effekten av koronapandemien er den store utslagsgiveren, skriver Tine på sine medlemssider.

Annonse

– Først og fremst er dette en utrolig god nyhet for oss melkeprodusenter, slår styreleder i Tine, Marit Haugen fast.

Øker pris per liter

Ifølge pressemeldingen har det ikke vært styrets ønske å justere forholdstallet flere ganger, for å skape forutsigbarthet til eierne.

– Samtidig var det ingen som kunne forutsett effekten av koronasituasjonen på samfunnet vårt. Og det som absolutt er ønskelig, det er at det norske folk kjøper mer meieriprodukter. Dette behovet må vi svare på, sier Haugen.

For å stimulere til økt produksjon, økes basisprisen i tredje kvartal 2020 med 20 øre per liter, mens basisprisen i fjerde kvartal reduseres med 17 øre.

Neste artikkel

Går i bresjen for høyere norskandel