Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tvillingboom hos simmental-avler

Så langt i kalvingssesongen har ammekuprodusent Frode Størseth tatt i mot ti tvillingpar. For å toppe det hele kom det nylig trillinger i fjøset.

Frode Størseth kommer til å ende opp med svært mange kilo kjøtt per mordyr etter årets flerlingboom i fjøset. Foto: Privat

Så langt har 66 av 90 simmental-mordyr hos Frode Størseth i Meråker i Trøndelag kalva, og allerede kan han notere seg utrolige ti tvillingpar og et trillingpar.

– Det går veldig bra. Alle de tjuetre kalvene lever i beste velgående og alle mødrene har nok melk til sine egne avkom. Nå som det er så mye snakk om klimaavtrykk og om at vi må produsere maten mer effektivt, så må jo dette være midt i blinken, sier gårdbrukeren.

Les også: Slik får Jan Erik holdbare kyr

Kumshot til far

Far til trillingene er Liksom P av Søråsen, mens Kumshot av Hovde er far til de fleste tvillingene.

– Flere av flerlingmødrene har selv vært tvillinger. For fem år siden slakta jeg ei ku som hadde kalva elleve ganger og fått tvillinger ni av dem, sier gårdbrukeren.

Frode tror flerlingboomen i fjøset skyldes god fôring og høy trivsel i fjøset.

Annonse

– Dyra flytta inn i nytt isolert fjøs 15.desember 2017. Vi har to rekker med liggebåser, eteplass til alle dyr og oppvarma vann i drikkekarene, forteller kjøttprodusenten.

God genetikk

Frode Størseth driver aktiv avlsbesetning og bruker bare semin.

– Jeg inseminerer rundt 30 prosent av mordyra, og bruker okse på resten. Men oksen er også en seminokse, sier han.

Kyrne får fri tilgang på godt grovfôr og fire kilo kraftfôr av typen Formel Biff Intensiv etter kalving. De får også mineraltilskudd av typen VM-blokk.

— Flerlingmødrene får noe mer kraftfôr rett etter kalving, men ellers ser det ut til at det fungerer på samme måte som hos sauen og at melkemengden påvirkes av antall foster.

Ifølge Frode har ikke tvillingfødslene bydd på problemer.

– Jeg har holdt på med dette i tjue år og er dreven på kalvingshjelp. Dessuten har jeg lav fødselsvekt som et viktig avlskriterium.

Neste artikkel

Jordfeil sprengte betongkjelleren