Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utvider bruken av nålefri vaksinering

Nå kan både purker og smågris vaksineres nålefritt mot PCV2.

NÅLEFRITT: Trykkpistolen skyter vaksinen inn i huden, uten at underhuden brytes. Foto: Produsenten
NÅLEFRITT: Trykkpistolen skyter vaksinen inn i huden, uten at underhuden brytes. Foto: Produsenten

Den nålefrie vaksinasjonsmetoden mot infeksjonsviruset porcint circovirus type 2 (PCV2) har fått utvidet godkjennelse og kan nå brukes i hele grisebesetningen. Det vil gi bredere beskyttelse mot viruset, og innebærer at alle griser kan vaksineres fra uke tre, skriver produsenten MSD Animal Health i en pressemelding.

I NORGE ER DET I HOVEDSAK purkene som blir vaksinert mot PCV2, og med den utvidede godkjenningen av vaksinen Porcilis PCV ID, er det nå mulig å vaksinere også drektige og lakterende purker. Det bidrar til en økt beskyttelse mot PCV2-infeksjon i fødeavdelingen, og dermed redusere risikoen for økt dødelighet og vekttap i vekstperioden for smågriser.

– Det er en stor fordel at purker som er drektige og lakterende kan vaksineres mot PCV2 samtidig med smågrisene. Det skaper grunnlag for å unngå infeksjoner hos smågrisene, og medvirker at en grisebesetning kan holde seg frisk, forteller Dan C. Jansen, veterinær og Customer Engagement Manager for Livestock hos MSD Animal Health, og tilføyer:

– PCV2 er et smittsomt infeksjonsvirus og kan blant annet gi negative konsekvenser for tilveksten i en grisebesetning. Den utvidede godkjennelsen av vaksinen Porcilis PCV ID kan bidra til en bredere beskyttelse mot PCV2 ved å vaksinere smågriser og alle purker i besetningen.

AT VAKSINASJONEN ER NÅLEFRI innebærer at man bruker en form for trykkpistol, som skyter vaksinedosen inn i huden, uten at underhuden brytes. Det nålefrie injeksjonsutstyret heter Idal. Metoden gir mulighet for en enkel og fleksibel administrering av vaksiner til griser, og kan i brukes i alle typer grisebesetninger.

ANBEFALT: Her demonstreres vaksinering i halsområdet, men produsenten anbefaler å vaksinere purker i perianalområdet. Foto: Produsenten
ANBEFALT: Her demonstreres vaksinering i halsområdet, men produsenten anbefaler å vaksinere purker i perianalområdet. Foto: Produsenten

I følge produsenten viser studier at nålefri vaksinering er forbundet med mindre smerte enn vaksinasjon med nål, og at dette reduserer både stress og støy under selve vaksinasjonen.

I STEDET FOR Å SETTE VAKSINEN i halsområdet anbefales det å sette denne vaksinen i perianalområdet, altså området rundt halen, mens grisen er opptatt under fôringa. Dette reduserer risikoen for å klemme hender og skade injeksjonsutstyret under vaksineringa.

I følge MSD Animal Health aktiveres immunresponsen på en annen måte enn ved intramuskulær vaksinasjon, men at effekten av vaksinen er like god. I tillegg hevdes det at studier viser at den nålefrie vaksinasjonen reduserer spredning av infeksjoner mellom griser signifikant sammenlignet med vaksinasjon med nål.

Neste artikkel

Gir homogen graut i grisetroa