Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utvider bruken av nålefri vaksinering

Nå kan både purker og smågris vaksineres nålefritt mot PCV2.

NÅLEFRITT: Trykkpistolen skyter vaksinen inn i huden, uten at underhuden brytes. Foto: Produsenten
NÅLEFRITT: Trykkpistolen skyter vaksinen inn i huden, uten at underhuden brytes. Foto: Produsenten

Den nålefrie vaksinasjonsmetoden mot infeksjonsviruset porcint circovirus type 2 (PCV2) har fått utvidet godkjennelse og kan nå brukes i hele grisebesetningen. Det vil gi bredere beskyttelse mot viruset, og innebærer at alle griser kan vaksineres fra uke tre, skriver produsenten MSD Animal Health i en pressemelding.

I NORGE ER DET I HOVEDSAK purkene som blir vaksinert mot PCV2, og med den utvidede godkjenningen av vaksinen Porcilis PCV ID, er det nå mulig å vaksinere også drektige og lakterende purker. Det bidrar til en økt beskyttelse mot PCV2-infeksjon i fødeavdelingen, og dermed redusere risikoen for økt dødelighet og vekttap i vekstperioden for smågriser.

– Det er en stor fordel at purker som er drektige og lakterende kan vaksineres mot PCV2 samtidig med smågrisene. Det skaper grunnlag for å unngå infeksjoner hos smågrisene, og medvirker at en grisebesetning kan holde seg frisk, forteller Dan C. Jansen, veterinær og Customer Engagement Manager for Livestock hos MSD Animal Health, og tilføyer:

– PCV2 er et smittsomt infeksjonsvirus og kan blant annet gi negative konsekvenser for tilveksten i en grisebesetning. Den utvidede godkjennelsen av vaksinen Porcilis PCV ID kan bidra til en bredere beskyttelse mot PCV2 ved å vaksinere smågriser og alle purker i besetningen.

Annonse

AT VAKSINASJONEN ER NÅLEFRI innebærer at man bruker en form for trykkpistol, som skyter vaksinedosen inn i huden, uten at underhuden brytes. Det nålefrie injeksjonsutstyret heter Idal. Metoden gir mulighet for en enkel og fleksibel administrering av vaksiner til griser, og kan i brukes i alle typer grisebesetninger.

ANBEFALT: Her demonstreres vaksinering i halsområdet, men produsenten anbefaler å vaksinere purker i perianalområdet. Foto: Produsenten
ANBEFALT: Her demonstreres vaksinering i halsområdet, men produsenten anbefaler å vaksinere purker i perianalområdet. Foto: Produsenten

I følge produsenten viser studier at nålefri vaksinering er forbundet med mindre smerte enn vaksinasjon med nål, og at dette reduserer både stress og støy under selve vaksinasjonen.

I STEDET FOR Å SETTE VAKSINEN i halsområdet anbefales det å sette denne vaksinen i perianalområdet, altså området rundt halen, mens grisen er opptatt under fôringa. Dette reduserer risikoen for å klemme hender og skade injeksjonsutstyret under vaksineringa.

I følge MSD Animal Health aktiveres immunresponsen på en annen måte enn ved intramuskulær vaksinasjon, men at effekten av vaksinen er like god. I tillegg hevdes det at studier viser at den nålefrie vaksinasjonen reduserer spredning av infeksjoner mellom griser signifikant sammenlignet med vaksinasjon med nål.

Neste artikkel

Norsvin får 6,3 mill til frysing av griseembryoer