Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vandrepokal til samdriftas beste fôrprodusent forbedret fôrkvaliteten

Da Ytterdalen samdrift innførte vandrepokal til sesongens beste fôrprodusent ble konkurranseinstinktet vekket til liv. Resultatet ble bedre fôrkvalitet.

Melkeprodusentene Lars Ole Lillebudal, Arnstein Moen og Kåre Malum har fått økt fokus på grovfôrproduksjonen etter at de begynte å betale for kvalitet og tilslutt investerte i felles høstelinje. Foto: Ragnhild Borchsenius.
Melkeprodusentene Lars Ole Lillebudal, Arnstein Moen og Kåre Malum har fått økt fokus på grovfôrproduksjonen etter at de begynte å betale for kvalitet og tilslutt investerte i felles høstelinje. Foto: Ragnhild Borchsenius.

De fire melkeprodusentene i Ytterdalen samdrift begynte å samarbeide da fellesfjøset stod ferdig i 2008, og siden den gang har fokuset på grovfôrkvalitet i samdrifta økt betraktelig.

De første årene produserte bøndene grovfôr hver for seg, som de solgt til samdrifta for en fast pris per kilo.

En ball er ikke en ball

Etter en stund fant de ut at løsningen med fast pris uavhengig av kvalitet ikke ga de største incentivene til å optimalise fôrproduksjonen, så de bestemte seg for å ta flere grovfôrprøver og betale for kvalitet og ikke bare kvantitet.

– Etter at vi gikk mer systematisk til verks sammen med fôringsrådgiver Noralv Sandvik i Tine og tok flere grovfôrprøver, ble det veldig tydelig for oss at en rundball ikke er en rundball og at det er fôrverdien som er viktigst. Problemer med sporer, gjorde også sitt til at vi ble mer opptatt av grovfôrkvalitet. Vi bestemte oss for å endre betalingsregimet og samtidig innføre en vandrepokal til samdriftas beste grovfôrdyrker, forteller Arnstein Moen.

Vekket konkurranseinstinktet

Vandrepokalen og det nye betalingsregimet fikk fart på konkurranseinstinktet og fôrkvaliteten økte. Da regelverket endret seg, slik at samdrifter ikke lenger ble trukket i tilskudd for å samarbeid om grasproduksjonen, bestemte de fire deltakerne seg for å selge høstelinjene sine og heller investere i én felles høstelinje.

Annonse

Samdrifta kjøpte en slåmaskin av typen Kverneland 4232, en énrotorsrive fra Kverneland og en presse av typen Orkel 1260 HIT med breiplast.

Traktorene som brukes i slåtten, leier samdrifta av deltakerne.

Profesjonalisering

Samdrifta er svært fornøyd med den nye organiseringa og opplever at de har gjennomgått en profesjonalisering som kommer både dyr, mennesker og lommeboka til gode.

– Investeringa i felles utstyr, førte til skjerpet fokus. Er det slått, så er det slått. Nå kan ingen utsette slåtten fordi det ikke passer for odelsgutten eller fordi traktoren brukes til noe annet. Vi optimaliserer slåttetidspunktet på hvert skifte og kjører på skift nesten hele døgnet hvis været krever det. Økt fokus på kvalitet har ført til at vi har fått betydelig bedre fôrkvalitet, forteller Arnestein Moen.

Samdrifta slår tilsammen 800 dekar totalt og har kapasitet til å slå 200 dekar per dag på det meste.

Neste artikkel

Vil øke marginene med bedre grovfôr