Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vannmadrasser reduserte bein- og nakkeskader

Tydelig forbedring etter seks måneders bruk av vannmadrass

Gode resultater: En undersøkelse gjennomført av Tine med seks måneders mellomrom viser betydelig forbedring i bein-, rygg- og nakkeskader etter at en besetning som sleit med bein- og nakkeskader bytta ut vanlige madrasser med vannmadrasser. Illustrasjonsfoto: Bildet er ikke fra det aktuelle fjøset i Norge.
Gode resultater: En undersøkelse gjennomført av Tine med seks måneders mellomrom viser betydelig forbedring i bein-, rygg- og nakkeskader etter at en besetning som sleit med bein- og nakkeskader bytta ut vanlige madrasser med vannmadrasser. Illustrasjonsfoto: Bildet er ikke fra det aktuelle fjøset i Norge.

Sommeren 2016 installerte Jon og Astrid Nærland på Finnøy i Rogaland vannmadrasser og bevegelig nakkebom ved fôrbrettet i robotfjøset sitt, og nå har Tine-veterinær Helene Sejersted Bødtker og Tine-rådgiver Arve Vignes undersøkt madrassenes og nakkebommens effekt på rygg- og beinskader. 30 kyr ble undersøkt med seks måneders mellomrom og hovedresultatene viser tydelig bedring av skader på fram- og bakbein, skriver Glad Q, som importerer og selger vannmadrassene og nakkebommene, i en pressemelding.

Positiv utvikling

Jon Nærland har både NRF-kyr, Holstein-kyr og krysninger av disse i et løsdriftsfjøs med melkerobot.

En sammenlikning med seks måneders mellomrom, før og etter vannmadrass, viste følgende utvikling:

* Før han installerte vannmadrasser hadde 43 prosent av kyrne hadde skade på frambeina, mens sju prosent hadde antydning til skade. Bare 50 prosent av kyrne hadde skadefrie frambein. Etter et halvt år på vannmadrass var 87 prosent av kyrne skadefrie på frambeina, mens bare tretten prosent hadde antydning til skader.

* Mens bare 37 prosent av kyrne var skadefrie på hasene før vannmadrassene, var hele 90 prosent av dyra skadefrie på hasene etter seks måneder på vannmadrassene.

* Mens 13 prosent ble beskrevet med ryggskader eller store ryggskader før vannmadrassene, var det bare tre prosent av dyra som hadde antydning til ryggskader seks måneder etter at vannmadrassene ble installert.

* Også nakkeskadene er betraktelig redusert etter at Nærland installerte bevegelige nakkebommer i fjøset. Før disse ble installert hadde 47 prosent av dyra i fjøset små eller store nakkeskader, men etter at nakkebommene ble byttet ut med bevegelige nakkebommer er nakkeskadene så og si borte. Hele 97 prosent av kyrne er nå uten nakkeskader.

Tine-veterinæren som sjekket bein-, rygg og nakkeskadene før og etter installering av madrassene, er overrasket over resultatene.

Annonse

– Det var virkelig en betydelig endring etter seks måneder, og jeg ble veldig glad da jeg kom tilbake andre gang. Vi registrerte bare skadefrekvens, men det hadde vært svært interessant å se om melkemengden, celletallet og den generelle helsa i besetningen også har endret seg. Når man vet at 400-500 liter blod må strømme gjennom juret for at én liter melk skal produseres, kan det bety mye hvordan kua ligger, sier Sejersted Bødtker.

Skal teste i større skala

Det er Jon Nærland selv, sammen med to andre aksjonærer, som importerer og selger vannmadrassene og de bevegelige nakkebommene via selskapet Glad Q AS.

Nå ønsker Glad Q, i samarbeid med Ryfylke Næringshage, å gjennomføre et prosjekt hvor effekten ved bruk av vannmadrasser kan undersøkes ytterligere.

– Vi ønsker å få med oss noen pilotbruk for å teste ut effekten. Det kan også være aktuelt å invitere med bruk som allerede bruker sand eller vurderer sand som underlag. Det er gjennomført forskning, blant annet på bruk av vannmadrasser og sand. Forskningen viser gode resultat, men vi ønsker nå å få bekreftet denne forskningen under norske forhold, både i mindre og større fjøs, sier daglig leder i Ryfylke Næringshage, Heidi Skifjell.

Fjøset til Jon og Astrid Nærland er visningsgård for vannmadrasser og bevegelig nakkebom ved fôrbrettet og Jon Nærland er mer enn interessert i å vise fram hvordan utstyret fungerer.

– Det sitter nok langt inne for mange å bytte ut de tradisjonelle liggemattene med vannmadrasser. Mange er usikre på om vannmadrassene har den rette kvaliteten , om de er for kalde og om dyra vil ta demi bruk. Jeg tror enkelte må gå i front og få erfare fordelene med bruk av vannmadrasser, så er det nok bare et tidsspørsmål før slike madrasser blir helt vanlige å se i norske fjøs, sier Skifjell.

Les også: Jan Eriks kyr har sand i liggebåsene

Neste artikkel

Farvel teljedato