Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vant innovasjonscamp med løsning for å la ku og kalv gå sammen

En bingeløsning med smartport og fleksible grinder kan muliggjøre at ku og kalv går sammen, uten at kalven må slippes ut i løsdrifta.

Forskning viser at det er helsemessige fordeler ved å ha ku og kalv sammen. I tillegg er det et markedspotensiale i å møte forbrukernes forventninger. Foto: Kathrine Sandvold Lundgren

Vinnerne av landbrukets innovasjonscamp 2019 og 400 000 kroner i utviklingsstøtte var en gruppe forskere og fagpersoner fra blant annet Veterinærinstituttet, Felleskjøpet og Tine og deres løsning for kalveoppdrett.

SmartCare

Løsningen har fått navnet SmartCare, og er en bingeløsning bestående av en smartport, melke- og kraftfôrautomater, samt fleksible grinder som kan plasseres der det passer i et moderne løsdriftsfjøs.

Les også: Ammepress i fjøset

Les også: Her får kalvene gå med melkekyrne i to måneder

Styres via app

Bonden styrer SmartCare via en app på telefonen og tilgangen til SmartCare-bingen styres av kuas transponder i øremerket.

– Bonden kan dermed bestemme at for eksempel en ung kalv kan få besøk av mor flere ganger daglig, mens en eldre kalv bare får besøk etter kveldsmelking. Etter besøket går kua ut til flokken sin igjen. Hver kalv får individuell tilgang på kraftfôr og melk, slik at kalven lærer å ta til seg næring på egenhånd, forteller Julie Føske Johnsen fra Veterinærinstituttet, en av forskerne på vinnerlaget.

Annonse

Les også: Håper flere får øynene opp for lengre dieperiode

Fra forskning til praksis

Føske Johnsen, som i en årrekke har forsket på diing i melkeproduksjon, mener SmartCare er en løsning som gagner kua og kalven, siden de får være mest mulig sammen den første tida når de trenger det mest. I tillegg imøtekommer løsningen forbrukerne og melkeprodusentene, som ønsker bedre dyrevelferd i norsk melkeproduksjon.

– Å vinne denne prisen betyr at forskningen vår på ku og kalv kan bli omsatt til en praktisk løsning i nær fremtid, forteller Julie Føske Johnsen.

Neste artikkel

Tine gir haik til små konkurrenter