Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vant Tine´s dyrevelferdspris

Melkeprodusentene Tilde Sæther og Benjamin Eliassen fikk årets utmerkelse.

VELFERD: Tilde Sæther og Benjamin Eliassen driver melkeproduksjon i Overhalla. Foto: Skjermdump, Tine
VELFERD: Tilde Sæther og Benjamin Eliassen driver melkeproduksjon i Overhalla. Foto: Skjermdump, Tine

Mandag 17. oktober mottok melkeprodusentene Tilde Sæther og Benjamin Eliassen, fra Overhalla i Trøndelag, Tines dyrevelferdspris. Prisen ble utdelt under en produsentlagssamling på Lillestrøm.

– Dyrevelferd er ett av norsk landbruks beste konkurransefortrinn, og det er et område som vi kan levere på som næring. Vi har ikke nytt fjøs, men et kråkeslott påbygd i alle retninger. Prisen viser at dyrevelferd ikke nødvendigvis handler om store investeringer, men bruk av tid på dyra og gården. Familielandbruket og ressurser til å ha tid til å være bonde, er et dyrevelferdstiltak vi ikke må glemme. Bonden er nøkkelen. Takk for prisen, og hurra for norsk mat og et levende norsk landbruk, sa Tilde Sæther og Benjamin Eliassen.

Annonse

– JEG ER STOLT OVER alle dem som bidrar til å ta arbeidet med dyrevelferd i Tine et skritt videre, og gratulerer Tilde og Benjamin med årets dyrevelferdspris. Friske dyr som har det bra, er forutsetninga for å produsere melk av høy kvalitet. Og hvordan vi behandler dyra våre, handler om helt grunnleggende verdier. Tine og norsk landbruk har et godt omdømme hos forbrukerne, men hver eneste dag må vi vise oss den tilliten verdig. Jeg håper at både vinneren og årets kandidater til dyrevelferdsprisen, motiverer oss alle til videre innsats for dyras beste, for en ting er sikkert: Vi er bedre i dag enn vi var i går, men ikke fullt så gode som vi kommer til å bli i morgen, sier styreleder i Tine, Marit Haugen, i en pressemelding.

Juryen trekker fram at ved parets overtakelse av gården i 2016, hadde fjøset eldre løsninger, men at det er gjort mange endringer, som kommer dyrene til gode. Utbedrende arbeid på fjøset har gitt romsligere forhold for kyrne, og det er blant annet liggebåser for alle dyr. Liggearealet er mykt og tørt, og det er børster både til kyr og kviger.

BLANT ANDRE FORHOLD som trekkes fram, er fleksibel løsning med lett adkomst til lufte- og beiteareal. Kalving skjer ellers i kalvingsbinge, og kalven får gå med mora en til to uker. Det praktiseres lang beitesesong både for kyr og ungdyr, og lufting av kyrne heile året. Det er lett tilgang til uteareal for melkekyrne, og de går fritt ut og inn i beitesesongen. Klauvskjæring gjøres tre ganger årlig, og klauvhelsa er svært god. Drektige kviger går på et stort, felles utmarksbeite med heltidsansatt gjeter, ei ordning som sikrer godt tilsyn med dyra. Juryen legger også vekt på at produsentene har en kunnskapsbasert tilnærming til tiltak, for å bedre dyrevelferden. De deler gjerne erfaringer med andre produsenter og deltar konstruktivt i dyrevelferdsdiskusjonen internt i næringa.

Neste artikkel

Ny storstue på Brennmoen