Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil bedre purkenes klauvhelse

Bruker nederlandsk skjema for å vurdere skader og sår.

Riktig fôring og god tilpasning av bingen er viktig for god klauvhelse på purkene. Foto: Marit Glærum.
Riktig fôring og god tilpasning av bingen er viktig for god klauvhelse på purkene. Foto: Marit Glærum.

Utrangering av purker på grunn av problemer med bein og klauver kan koste svinebonden dyrt. Norsk Landbruksrådgiving Innlandet har begynt å se nøyere på hva som kan gjøres for å forbedre bein- og klauvhelse i besetningene.

- Mindre sår og smerter vil gi bedre produksjon og mindre utrangering. Forbedringspotensialet er stort i enkelte besetninger, forteller Wout Mutsaers som er rådgiver på gris og grisefôr hos NLR Innlandet.

VURDERINGSSKJEMA

I arbeidet med å gi purkene bedre bein å stå på har de tatt i bruk et skjema som kalles Klauv-Kontrol. Skjemaet er utviklet av Animal Science Group ved Wageningen Universitetet i Nederland.

- Dette er et skjema som er mye brukt i Nederland, og det gir mulighet til å vurdere skader på flere deler av klauven. Med vurdering av 30 purker vil vi kunne gi produsenten gode anbefalinger om hva som bør gjøres for å redusere problemene, sier Mutsaers.

FÔRINGA AVGJØRENDE

Han forteller at fôring ofte spiller inn på klauvhelsa og anbefaler bedre fôring av rekrutter og mye bruk av silo og roesnitter. Tilskudd av kobber, mangan og sink kan også ha en betydning.

Annonse

- Det er selvfølgelig også viktig at bingen er tilpasset slik at ristarealet blir brukt godt, og at ristene ikke er årsaken til de horisontale sprekkene som oppstår i klauvene, sier han.

LES OGSÅ: Utegris gir oppsving.

LES OGSÅ: Vil øke gjennomsnittsproduksjonen.

LES OGSÅ: Grasprotein kan fungere til gris.

Neste artikkel

Per Sigve blir ny TYR-sjef