Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil teste blåskjell i kyllingfôr

Håper lokale blåskjell kan gjøre Norge til fôrråvareeksportør

NY PROTEINKILDE: I framtida er det ikke utenkelig at kyllinger blir fôret opp på norskproduserte blåskjell. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo
NY PROTEINKILDE: I framtida er det ikke utenkelig at kyllinger blir fôret opp på norskproduserte blåskjell. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Prosjektet BlueMusselFeed er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke aktører innen både landbruk, havbruk og forskning, som ønsker å utvikle nye fôrråvarer til kylling basert på blåskjell. Både skall og bløtdelen av blåskjellet inneholder karbon, nitrogen, fosfor og andre verdifulle næringsstoffer, og håpet er at blåskjellprotein kan erstatte importerte proteinkilder som soya og maisgluten, skriver Animalia.

Blåskjellene som brukes i prosjektet stammer fra anlegg til nitrogenfangst, og brukes normalt ikke til mat. Derfor vil utnyttelse av denne ressursen kunne gi økt selvforsyning i norsk fôrproduksjon.

Annonse

Prosjektet har mottatt 11,7 millioner kroner fra Forskningsrådet, og skal omfatte hele verdikjeden, fra dyrking av blåskjell, til fôring av kyllingen. Forskerne skal også se på hvordan kyllingen utnytter fôret, og hvordan blåskjellprotein påvirker kvaliteten på kjøttet.

Dersom blåskjell viser seg å være en egnet proteinkilde til kylling, kan Norge potensielt gå fra å være importør til eksportør av fôrråvarer, melder Animalia.

Neste artikkel

Kyllingfôret skal bli 90 prosent norsk