Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

May Kristin er Fjøssystemets nye selger i Hallingdal

Hun har fagbrev i reindrift og fikk kjærligheten til landbruket inn med morsmelka. Nå gleder hun seg til å bidra til salgsvekst for Fjøssystemer i Hallingdal.

Nyheten om at May Kristin Haugo (23) er ansatt som selger i Hallingdal ble ikke forbigått i stillhet da Fjøssystemer delte nyheten på sin Facebook-side tidligere denne uka.

To kvinnelige selgere

Kommentarfeltet gir inntrykk av at norske bønder er mer enn klare til å ta imot Fjøssystemets kvinnelige selger nummer to.

– Alle spør meg hvordan det blir å være dame i denne jobben og jeg vet ikke helt hva skal svare på det. Jeg har mye å lære og vil kanskje bli testa enda mer enn om jeg var en like ung mann. Samtidig er jeg veldig vant til å være i mannsdominerte miljøer, så jeg tror jeg skal takle situasjonen helt fint, ler den nyansatte selgeren.

Da Norsk Landbruk ringer henne for å slå av en prat om den nye jobben, sitter hun på ambulansesentralen på Ål og venter på oppdrag. I tillegg til å selge innredningsløsninger for Fjøssystemer er hun nemlig også lærling i ambulansetjenesten.

– Foreløpig skal jeg kombinere de to jobbene. I ambulansetjenesten er det lange vakter, så det blir noen fridager også, forklarer May Kristin.

Årets høydepunkt

Tross sin unge alder, har May Kristin allerede rukket å få seg en imponerende mengde variert arbeidserfaring.

Allerede i helt tidlig barndom startet hun som gårdsarbeider på hjemgårdeni Ål i Hallingdal.

– Faren min er mitt store forbilde. Han overtok en gård uten drift fra bestefaren sin og har hugga skog, dyrka mark, bygd fjøs og investert alle pengene sine i gården. Nå har han 250 vinterfôra sauer og tolv ammekyr. Lamminga har vært årets definitive høydepunkt hele siden jeg var liten, forteller May Kristin.

Hun kunne gjerne overtatt gården, men med to eldre brødre, som også er interessert, har hun innfunnet seg med at det ikke blir slik.

Agronomutdanning

I tillegg til at hun har fått gårdsdrift inn med morsmelka, viser May Kristins Cv viser at hun overhodet ikke er redd for å kaste seg ut i nye utfordringer.

Annonse

Etter ungdomsskolen førte landbruksinteressen hennes til agronomutdanning på Lien videregående skole. Da hun var ferdig med første året der, fikk hun en gylden sjanse og grep den.

– I løpet av første året på agronomutdanninga fikk jeg være med på reinslakting hos Filefjell tamreinlag. Etter hvert hadde jeg også praksis hos dem. De sa at hvis jeg ville ta fagbrev i reindrift, så kunne de stille med lærlingplass.

Mange 17-åringer ville nok lagt planen på is omtrent på det tidspunktet de fant ut at man må dra til Kautokeino for å kunne ta fagbrev i reindrift, men det gjorde ikke May Kristin.

Livet på Finnmarksvidda

Hun pakka sekken og satte seg på flyet til Finnmark. At alt undervisningsmateriell var på samisk og at hun var den eneste i klassen uten samisk bakgrunn, gjorde starten litt krevende, men ikke verre enn at hun fikk gjennomført skolegangen og fikk et unikt innblikk i den samiske kulturen. Etter et år med alt fra kalving, til sanking og slakting av rein på Finnmarksvidda, var hun klar for å dra sørover igjen som lærling.

–Jeg var lærling i Filefjell tamreinlag i to år, men de hadde ingen fast jobb å tilby meg etterpå, så da måtte jeg se meg om etter nye muligheter igjen, forteller den allsidige selgeren.

Avløser i robotfjøs

Løsningen ble å være avløser. May Kristin fordelte arbeidsdagene mellom to moderne melkefjøs i Valdres. Begge fjøsene hadde Lely robot, så det var her May Kristin startet sitt forhold og bekjentskap til Fjøssystemer.

– Pappa skal bygge nytt fjøs til ammekyr og en dag jeg var hjemme på besøk, var også en selger fra Fjøssystemer der. Vi kom i prat og vi snakka om at jeg kanskje kunne begynne å jobbe der. Egentlig var det mest på spøk, men da han hadde dratt, tenkte jeg mer alvorlig på det og tok kontakt igjen.

Resten er historie og nå har Fjøsystemer sin egen representant i Hallingdal.

– Det er langt fra Fjøssystemers kontorer i Vestfold til Hallingdal, så jeg tror det er fint å ha en lokal representant her i dalen. Det er viktig både for å skaffe nye kunder, men også for å ivareta de kundene vi allerede har her, sier May Kristin.

Ser potensial i Hallingdal

Hun ser fram til å jobbe med satsingsvillige og driftige melkeprodusenter i Hallingdal.

– Det er mange generasjonsskifter på trappene her og stor vilje til å satse. Det er fremdeles mange båsfjøs som på sikt må bygges om, så jeg tror absolutt det kan være muligheter for Fjøssystemer i dette området, sier selgeren.

Neste artikkel

Reklamemann skal lede Fjøssystemer Øst