Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Satser på sola

DET MERKES PÅ STRØMREGNINGA at vi har lagt bak oss den kaldeste vinteren på ti år. Overgangen ble ekstra stor når vi i 2020 hadde den billigste strømmen på 18 år. Prisene varierer med vær og fyllingsgrad i vannmagasiner, men mye tyder på at økt elektrifisering og kraftutveksling, med land som betaler dyre CO₂-kvoter, vil presse prisene oppover.

LAVE STRØMPRISER har gjort det mindre interessant å investere i alternative energikilder, som solcelleanlegg. Det er så klart en dårlig idé å legge ut for noe som ikke betaler seg, men med utsikter til dyrere strøm kan den ledige plassen på låvetaket, kanskje kaste mer av seg. Forutsetninga er imidlertid at du bruker mye av strømmen selv.

I DENNE UTGAVEN kan du lese om kraftbonden Ivar Kolbjørn Amundgaard, som kombinerer både vannkraft og solkraft på gården på Flisa. Han anslår at solcelleanlegget, med en årsproduksjon på 30 000 kilowattimer, vil være nedbetalt på ti år. Målingene hans demonstrerer hvor avgjørende det er at effekten som produseres, harmonerer med forbruksmønsteret. Med historisk lave strømpriser i 2020 har han gått i minus på strømmen han har videresolgt ut på kraftnettet. Solceller passer med andre ord best for deg som kan utnytte energien du produserer selv, enten det er til å drifte fjøs, veksthus eller kjølelager.

Annonse

LURER DU PÅ HVOR MANGE kilowattimer du kan tyne ut av låvetaket ditt? Flere solcelleleverandører lar deg ved hjelp av satellittbilder, finne ut hvilke takflater som egner seg best, hvor stort anlegg det er plass til og hvor mye du kan forvente å få produsert per år. Ønsker du en uavhengig analyseberegning med faktiske soltimer for hver dag gjennom hele året, kan du skaffe deg dette for 150 kroner på suncurves.com.

God lesing!

Neste artikkel

Helge har sin egen solcellepark