Under foredraget om hvordan man kan bruke sauekontrollen til bedre drift under Lam2023, som gikk av stabelen i Steinkjer i februar, lanserte Animalia en ny, praktisk funksjon for sauekontrollen. Nå kan du registrere individnummer med lesestaven, og få opp dyret automatisk i sauekontrollen på mobilen. Slik kan du enkelt unnagjøre alle typer registreringer, som forstertelling, veiing eller holdvurdering, uten å måtte bruke mye tid på å lese av og notere ned nummeret på øremerket.

– Det kan være vanskelig å lese av møkkete øremerker, eller kommunisere et individnummer mellom den som håndterer dyra og den som registrerer i et bråkete fjøs. Med automatisk opplasting av nummeret i sauekontrollen, sparer man tid og unngår feilregistreringer, forteller Mina Klaseie, som er spesialrådgiver for sauekontrollen i Animalia.

Det har også tidligere vært mulig å koble enkelte lesestaver til Animalias sauekontroll-app, men nå blir funksjonen tilgjengelig for enda flere typer lesestaver. Siden dataene synkroniseres med nettsiden umiddelbart, vil også risikoen for feil bli mindre.

For å koble lesestaven til sauekontrollen, må du laste ned appen "Lesestav", som foreløpig kun er tilgjengelig på Google Play for Android. Animalia jobber for at systemet skal bli tilgjengelig for iOS-brukere så fort som mulig.

Lesestavene som kan kobles opp til Android-enheter er Tru-Test XRS, Tru-Test XRS2, Allflex LPR, Biocontrol HHR3000, Datamars TracKing1, Datamars Gesreader 3S. Det er forventet at Biocontrol HHR5000 vil støttes i nærmeste framtid.

Animalia forventer at Biocontrol HHR5000 vil fungere på iOS, og muligens også Tru-Test XRS2.

I første omgang er det mulig å koble lesestaven direkte med sidene for registrering av besetning, veiing, paring, holdvurdering, fostertelling og utmelding, og også sidene lamming og individoppslag vil bli tilgjengelig i løpet av våren.