Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slurryquip inn i slepeslangekampen

«Slektning» av SlurryKat med unik løsning.

Interessen for slangespredning har tatt av de siste årene, og nå har det norske markedet fått en ny utfordrer.

Det er Helgeland Maskinteknikk på Austbø sør for Sandnessjøen som har fått eneretten på importen av Slurryquip i Norge. Den nordirske produsenten er en slags avlegger av mer kjente SlurryKat. Det er nemlig Richard Fitzpatrick, som startet SlurryKat i 1993, som også har grunnlagt Slurryquip.

Da Fitzpatrick solgte firmaet sitt for å flytte til New Zealand i 2008, var SlurryKat blitt en ledende produsent av slangespredere i Europa. Men etter noen år på den andre siden av jorda, flyttet gründeren tilbake til Nord-Irland og startet helt på nytt igjen, og produktene tok navnet Slurryquip.

ETT STATIV, FLERE TROMLER

En nyvinning som skiller Slurryquip fra andre, er at du bare har ett stativ til slangetromlene, og så bytter du tromler. Slangetrommelen kan henges på som en ryggsekk i trepunktsopphenget bak på sprederen, eller i trepunkten framme.

Les også: Suksess med tilskudd til gjødsling i vekstsesongen

– Mens andre slangespredere har hydrulikkmotor på hver slangetrommel, har Slurryquip en ramme med en- eller tosidig motor, som kan brukes til å håndtere flere slangetromler, forklarer Espen Hestvik Johansen.

IMPORTØR, GÅRDBRUKER OG LEIEKJØRER

I tillegg til å drive Helgeland Maskinteknikk, er Johansen også gårdbruker og leiekjører. Han hadde gjødsla med slepeslange i åtte år, med to ulike merker, før han kom i kontakt med Slurryquip. Helgelendingen har allerede solgt flere anlegg før årets sesong.

– Jeg har en avtale med Maskinsenteret i Gudbrandsdalen. Vi har delt landet mellom oss, der de skal dekke Sør-Norge og jeg skal dekke Nord-Norge. Kanskje vil vi knytte til oss flere forhandlere på sikt, forteller han.

EGENUTVIKLET FORDELERHUS

Stripesprederen leveres med arbeidsbredder på 7,0, 9,5 eller 12 meter. Så langt har Slurryquip brukt fordelerhus fra Vogelsang, men lanserer i disse dager et helt nytt og egenutviklet for­delerhus.

Annonse

Les også: Slakter hundre kyr for fosfôr-reduksjon

Den irske fabrikanten mener at det nye fordelerhuset både har større kapasitet, bedre kutting og at det fanger opp fremmedlegemer på en bedre måte.

For å unngå problemet med slanger som tar i bakken når bommen er felt ut, bender armene på Slurryquip litt oppover. Alle stripesprederne leveres med 50 milli­meters utløp.

UNNGÅR TRYKKTAP MED STORE TILFØRSELSSLANGER

For å minimere trykktapet, anbefaler Espen Hestvik Johansen å bruke slanger med stor diameter i tilførselen. Om man har 800-meters tilførselsslange, er trykktapet 3,25 bar. Tilsvarende trykktap med fem tommers slange er 7,8 bar, eller 22,9 bar med fire tommers tilførselsslange.

– Det utgjør en vesentlig forskjell, og det er ingen pumpe på markedet som kan kompensere for det. Valg av slangediameter er viktig med tanke på kapasitet, slitasje på pumpa og på dieselforbruket. Om man sammenligner tilførselsslanger på seks tommer kontra fire tommer, vil slanger på seks tommer spare 45 prosent diesel og gjøre jobben på kortere tid, forteller han.

Slangene Helgeland Maskinteknikk bruker, er fra Mandals og Eisbach. Selv om slangene har ulik diameter, kobles de sammen uten overganger.

Se flere bilder i bildekarusellen øverst i artikkelen.

Neste artikkel

Analyserer blautgjødsla i sanntid