Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Braut legger ut på avskjedsturné

Nå er siste sjanse for å møte superoksen Braut.

Oksen Braut, kongen av NRF, fyller hele 15 år. Nå legger han ut på avskjedsturné før han legger ut på sin siste reise. Foto: Amanda Koen/Geno.

Han har levert sæd for 21 millioner kroner for Geno, og symboliserer det internasjonale gjennombruddet for salg av NRF-sæd.

Onsdag fyller superoksen Braut 15 år, og legger ut på sin avskjedsturné. Før han legger ut på sin siste reise.

– Vi vil helst ikke snakke om det, men han er en gammel okse, så dette blir en avskjedsturné, sier kommunikasjonssjef Mari Bjørke i Geno.

Les mer: Nå kan du GS-teste kvigene dine

Skal feire bursdag på Agrisjå

Allerede fredag denne uka kan norske fans møte kongen av NRF på landbruksmessa Agrisjå i Stjørdal. Han blir å finne på husdyrtunet på utstillingen. Da lover Geno storfeiring av den 15 år gamle oksen, som kalles «the legend» i Nederland.

For i tillegg til at Braut har vært svært populær i Norge, med 63.000 solgte doser, er han spesielt populær i Nederland. Der er det solgt 73.000 doser.

Noe av bakgrunnen til den internasjonale populariteten har vært at han har en god profil for krysning med Holsten, skriver Geno på sine nettsider.

Les mer: Nå skal Braut pensjoneres

En populær pensjonist

Denne vinteren ble Braut tappet for siste gang, og gikk inn i pensjonistenes rekker. I moderne tid har ingen annen NRF-okse produsert så mye som han. 476 451 semindoser solgt til 30 land, og tusenvis av døtre verden over.

Da han sto som eliteokse fra 2008 hadde han en samlet avlsverdi på 22. I dag har de beste oksene hos Geno samla avlsverdier på godt over 40-tallet.

Annonse

– Det er slik i avl at nye generasjoner blir stadig bedre enn sine forgjengere. Nå har Braut en avlsverdi på fire, som fortsatt er over gjennomsnittet, forteller Bjørke.

Les mer: Sjekk disse jura

Braut var eliteokse fram til 2010, men da ble han tatt ut av listen fordi han var nok brukt i Norge.

– Det er mange som kjenner Braut og som har etterkommere i fjøsene sine. Han har vært veldig populær i mange år, fordi han har vært god på så mange egenskaper, sier Bjørke.

Sjekk ut turnélista for Braut

25.-27. august: Agrisjå, Stjørdal (10177 Braut og 10617 Skei).

1.-3. september: Dyregod-dagane på Batnfjordsøra (10177 Braut og 10617 Skei).

8.-10-september: Dyrsku'n i Seljord (10177 Braut sammen med 11414 Bollingmo og Telemarksoksen 42019 Sylfest)

Les mer: Flytter Agrisjå ut av byen

Les mer: Nyheter fra Lely til Agrisjå

Neste artikkel

Så gamle bør kvigene være når de kalver