Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

DeLaval avduket nyheter

Lanserer fôrskyver og ny melkerobot.

Mer treffsikker: Den nye V300 skal ha en treffsikkerhet på 99,8% ved påsett, og skal lære seg nye kyr fort. Foto: Trond Martin Wiersholm

I morgen åpner Borgeby Feltdager utenfor den svenske byen Lund for 20. gang. DeLaval dro i gang festen én dag tidligere, ved å invitere til lansering av nye produkter i hagen på Borgeby Slott, rett ved messeområdet.

Classic erstattes av V300

Den største nyheten for norske brukere er nok den nye melkeroboten, som har fått navnet DeLaval VMS V300. Den skal erstatte den nåværende modellen kalt Classic.

Ifølge DeLaval er ikke den nye roboten noen “facelift” av tidligere modeller, men noe helt nytt. De trekker blant annet fram et forbedret kamerahus, og forbedret programvare, som i deres egne forsøk har vist seg å ha 99,8 % treffsikkerhet ved påsett. Med det nye systemet skal behovet for opplæring av nye kyr være nærmest fraværende, og påsettet skal også fungere godt på “vanskelige” jur.

Også påføringen av spenespray har blitt oppgradert med V300. I stedet for at robotarmen følger et fast spredemønster, finner den hver enkelt spene, og sprayer denne. Dersom kameraet ikke finner en spene, går den over til å følge et fast spredemønster, som en reserveløsning.

Overgangsår i 2018

Produktsjef for VMS i DeLaval Norge, Einar Iversen, forteller at V300 er tilgjengelig for salg i Norge allerede nå. Ut 2018 kommer denne og den nåværende modellen Classic begge til å være tilgjengelige, men fra 2019 er det kun V300 som gjelder.

– Fra 1. juli kommer det til å være gode betingelser på kjøp av Classic, sier Iversen.

Han legger også til at brukere som har planlagt fjøset sitt etter målene på en Classic, helt fint kan sette inn en V300 i stedet. Målene skal passe om hverandre.

Annonse

Blander og flytter

Samtidig som V300 ble vist fram ble også en annen nyhet avduket. DeLaval lanserer for første gang en såkalt fôrskyver, og den har fått navnet OptiDuo.

Produktsjef for fôring hos DeLaval Norge, Martin Evensen, forklarer at fortrinnet til OptiDuo er at den blander fôret samtidig som den skyver det inn mot dyra. På den måten mener DeLaval at friskheten i fôret forbedres ved hver kjøring, og at dyra blir mer interessert i fôret. Blandinga skal også føre til at dyra ikke sorterer bort like mye fôr.

Gir “kraftfôr-teaser”

OptiDuo har en stor skrue i fronten, som skrur fôret inn mot dyra. Under skruen sitter det en gummilist, som skraper med seg fôrrestene som blir liggende igjen på fôrbrettet. Maskinen kan også utstyres med en 90 liters kraftfôrtank, som gir ut en såkalt “teaser” oppå grovfôret ved innskyving.

Fyller ut: - OptiDuo fyller et hull i produktsortimentet til DeLaval, forteller produktsjef for fôring i Norge Martin Evensen. Foto: Trond Martin Wiersholm

Fôrskyveren går på batteri, og har ladeplass i fjøset. Den styrer etter nedfreste ledetråder i gulvet, og kan følge ledetråden med fire ulike sensorer. På den måten kan man bestemme hvor langt unna dyra man vil at maskinen skal gå. Det legges også inn “triggere” i gulvet, som blant annet gir beskjed om start og stopp av skruen, og start og stopp av kraftfôrutmating, langs kjøreruta.

Ved hjelp av måling av motstanden i drivmotorene tilpasser OptiDuo hvor på fôrbrettet den kjører. Møter den en stor haug med fôr, og dermed stor motstand, kan den enten minske fremdriftshastigheten, eller svinge lengre ut på fôrbrettet for å klare å flytte haugen.

Avhengig av lengde på fôrbrettet anbefaler DeLaval at maskinen kjører inntil ti ganger i døgnet, eller så mange ganger som ladetiden tillater. For at OptiDuo skal få plass til å snu bør man ha minimum 2,9 meter bredde på fôrbrettet.

Neste artikkel

De andres blikk