Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dyrket CRISPR-brokkoli i hagen

Fritt fram for genredigerte planter i Sverige

En brokkoli som hadde fått sitt arvestoff endret ved det nye genverktøyet CRISPR ble for første gang dyrket og spist i Sverige i sommer.
En brokkoli som hadde fått sitt arvestoff endret ved det nye genverktøyet CRISPR ble for første gang dyrket og spist i Sverige i sommer.

–Den smaker jo kjempebra. En liknende middag har nok aldri tildigere vært spist, sier professor i botanikk ved Universitetet i Umeå, Stefan Jansson.

I Sverige blir ikke planter som har fått sitt DNA forandret med den nye CRISPR-teknologien behandlet i lovverket som en GMO og det er fritt fram både å lage og dyrke CRISPR-planter. Det gjorde at Jansson kunne spise en litt sjelden brokkoli for åpen mikrofon for Sveriges radio tidligere i uka.

–Det kan være verdens første plante som har blitt genredigert og vokser utendørs, sa Jansson.

Den eksperimentelle brokkiloen har fått tatt bort et gen som regulerer veksten. Det svenske landbruksdepartementet bestemte allerede i fjor høst at så lenge CRISPR-teknologien ikke brukes til å legge til gener, bare fjerne gener som allerede finnes i planten er det ikke noe begrensninger verken på bruk eller dyrking.

Annonse

Skulle det derimot bli introdusert nye gener ville planten omfattes av GMO-lovgivningen og det ville fordyret både forskningen og lovgivningen.

–Plutselig får vi muligheten til å benytte oss av de verktøyene som finnes, sa Jansson.

Den nye CRISPR-teknologien er billigere og mer presis enn tidligere tiders genteknologi, og Jansson mener at om EU følger Sveriges eksempel kommer også mindre avls-selskaper og institusjoner kunne forske og utvikle nye sorter.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin