Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eksakt kutting i rundballekutteren

Halvt rundballeriver og halvt fôrmikser. Helnorske Processor 3000 forsøker å ta med seg det beste fra to verdener. HaRu fra Gausdal er klare til å erobre norske fjøs.

Kutter og blander: Fôrmikseren til HaRu Systemer kan se ut som en rundballekutter med tak over kammeret, men i bunnen er det to liggende skruer som kutter og blander.

En effektiv grashøsting og rasjonell lagring i et opplegg som gir lett grovfôrhåndtering og godt kuttet fôr. Det blir fort for mange ønsker når fjøset og fôringslinja setter sine begrensninger. Selv om tårnsilo med fylltømmer har fått sin renessanse noen steder, er fortsatt rundballene en solid favoritt. Utfordringa er å få et godt kuttet fôr på fôrbrettet, når man verken har mulighet for stasjonær fôrmikser i fôrsentralen, eller kan kjøre med traktor og fôrmikser på fôrbrettet.

Akkurat dette var problemstillinga på hjemgården til Hans Kråbøl i Gausdal. Dattera la om fra tårnsilo til rundballer, men opplevde at fôret på fôrbrettet var dårligere kuttet. Det førte til at kyrne kastet rundt på fôret og dro det inn i bingene, slik at det havnet i møkka. Det fikk tankene til å spinne hos faren og hans kompanjong gjennom mer enn 20 år, Rune Heggen. På 1990-tallet utviklet og produserte de blant annet rundballekutterne som siden 2000, har blitt solgt som TKS K2 CombiCutter.

– Vi startet med HaRu fylltømmere i 1993 og solgte rundt tusen av dem, før vi solgte produktene våre til TKS og begynte å jobbe der i 2000. Da hadde vi utviklet en rundballekutter med stor rivetrommel, som TKS syntes var interessant, forteller Kråbøl.

PASSER I ALLE FJØS

Da han gikk av med pensjon for tre år siden, kom ideen om å utvikle en mer avansert rundballekutter. En rundballekutter som eksaktkutter fôret. Sammen med Rune Heggen la han hodet i bløt og klekket ut ideen om en rundballekutter som gjør jobben til en fôrmikser. En lav maskin med liten innfyllingshøyde til reservoaret og lave krav til strømstyrke, slik at den passer inn i alle fjøs som kan bruke en rundballekutter.

– Ideen vår var å forbedre noe som finnes på markedet. Rune hadde erfaring med liggende skruer i fôrmikseren i samdrifta si, og mente at det var det eneste prinsippet som kunne forene god kutting og lav strømstyrke. Liggende skruer er jo av moten for tida, og de to motorene som vi bruker, er på 5,5 kilowatt hver, og trenger derfor ikke mer strømstyrke enn at den går på en kurs med 50 ampere sikring. Det er på nivå med en rundballekutter, sier 70-åringen.

Klar for serieproduksjon

Etter tre år med produktutvikling er HaRu Systemer endelig klare til å sette Processor 3000 i serieproduksjon.

Etter mye leting etter en norsk produsent vil nå maskinen bli produsert av en lokal bedrift på Østlandet. De starter produksjonen i disse dager. At produksjonen skal skje i Norge, har vært et ønske både fra HaRu og Innovasjon Norge.

I starten satser bedriften på direktesalg til kunder, men Hans Kråbøl og Rune Heggen ser ikke bort fra at det kan endre seg i løpet av forholdsvis kort tid. Ryktene om den eksaktkuttende fôrmikseren har spredd seg, og flere solide forhandlere har luktet på produktet.

– Vi kommer til å satse på direktesalg i starten, men hvordan vi organiserer drifta i framtida, vet vi ikke i dag. Det er sannsynlig at vi kommer til å knytte til oss forhandlere en dag, men om det skjer om et halvt år eller ett år, er ikke godt å si, forteller de.

Duoen utelukker heller ikke at de kan komme til å gjøre som i 2000, og selge hele oppfinnelsen, men de er ikke der nå. I stedet går de og grubler på hvordan de skal fôre den eksaktkuttende fôrmikseren sin på en enda bedre måte.

– Vi jobber med et nytt magasin, som vil skille seg fra det som finnes på markedet i dag, røper de.

Til utviklingsprosjektet fikk de helt avgjørende oppstartshjelp og støtte fra Innovasjon Norge.

HORISINTALE SKRUER

De to oppfinnerne mener at liggende skruer er undervurdert, og har noen fordeler som er vertikalblandere overlegne. En ting er at vertikalblandere sliter i graset og tøver det mye mer, en annen ting er at det lufter fôret mer, slik at det lettere blir varmgang i fôret.

– En vertikalblander jobber jo fort, men den er ikke like god på eksaktkutting. Dessuten er fôrmiksere så høye at det er vanskelig å lage løsninger for etterfylling fra et magasin. Da blir fôret gjerne liggende lang tid i fôrmikseren, og faren for varmgang blir større, mener Heggen.

HaRu’s Processor 3000 kan lage en homogen fôrmiks av to rundballer av ulike kvaliteter, om den kjøres lenge nok, men det er ikke primært det den er laget for. Hovedpoenget er kontinuerlig fôring med rundballer, der eksakt kuttet fôr fra to baller blandes under drift og utmating. På de to horisontale skruene i bunnen av maskinen er det vel hundre selvkvessende kniver. Den som er nøye med vedlikeholdet, kan snu knivene tre ganger, og da fôre ut vel 2 000 rundballer før de må skiftes.

KUTTER TØRT FÔR

Annonse

Begge skruene kan kjøres i revers, enten alene eller sammen. Hvis man for eksempel har tørt grovfôr, slik at maskinen begynner å gå tungt, reverseres skruene automatisk og uten at overbelastningsvernet slår ut.

– Vi har hatt en maskin i drift i nesten to år, og selv om vi har prøvd å kjøre den hardt, har maskinen aldri stoppet etter at reversprogrammet ble installert, verken på grunn av fremmedlegemer eller andre årsaker, påstår Kråbøl.

En egenskap ved maskinen som oppfinnerne verken hadde tenkt over eller planlagt for, men har erfart, er at maskinen kan leverer snittet fôr fra begge ballene, selv om miksinga ikke er ferdig.

– Det er mange i Norge som avbryter fortørkinga for tidlig for å unngå tørre baller, fordi dette skaper problemer i mikseren og fôrsystemene, og gir langt fôr på fôrbrettet. Mange må tilsette vann i miksen, men det trenger ikke vi, sier Rune Heggen.

KOSTER 300 000 KRONER

De to oppfinnerne lover at de har konstruert en solid maskin. Bunnen er sveiset sammen av rustfrie stålplater som standard, mens overbygninga er laget av tynnere, pulverlakkerte plater, som er skrudd sammen. Dette for å unngå den kraftige tæringa våte rundballer forårsaker. Spiralen på skruene produseres i Hardox 450 slitestål, som skal sikre lang levetid. Prisen ligger på rundt 300 000 kroner. I tillegg kommer utgifter til styreskap og eventuelt rundballemagasin og transportør.

I nullserien ble Processor 3000 levert med 140 kniver, men det har oppfinnerne funnet ut er i overkant mange. Kuttinga gjøres like fort og like fint med i overkant av hundre kniver. Maskinen står på føtter som kan justeres i høyden, og på det laveste er innlastingshøyden én meter over gulvet. Da er høyden på taket over reservoaret 2,45 meter. Totalvekta er ikke mer enn tre tonn, noe som gjør at den kan trilles inn og stå på de fleste låvegolv.

Knivene er festet til skruene med en bolt. For at jobben med å skifte kniver skal gjøres mest mulig komfortabelt og sikkert, følger det med plater til å legge oppå skruene, samt hansker og spesial­verk­tøy. �

Neste artikkel

Grubber for pålerot på rapsen