Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frykter ny krise i dansk landbruk

Fallende priser på produktene

Melke- og svineprisene har vært høye i 2016 og 2017, men nå kan en ny lavkonjuktur være i ferd med å treffe dansk landbruk, skriver Jyllands Posten.

To økonomer og en analytiker mener at festen i dansk landbruk kan være over for denne gang skriver Jyllands-Posten. Dette baserer de på at prisene på eksempelvis smør, smågris, og svinekjøtt er fallende og med det faller også økonomien i dansk landbruk.

– Etter et par år med høye priser på landbruksvarer ser det ut som om de gode konjukturene er over. Svineprodusentene er allerede nå på vei inn i en ny lavkonjuktur og melkeprodusentene kommer til å følge etter i 2018, sier sjefsøkonom i Seges, Klaus Kaiser til Jyllands-Posten.

I Danmark ser de enda spor i regnskapsbøkene etter det de kaller for kriseårene 2008 til 2016. En ny nedtur nå kan vise seg å være alt for tidlig for mange bønder.

– Dette kommer til å bli et problem fordi mange bønder har bruk for en lengre periode med høye priser for å få fylt hullene etter den forrige krisen, sier Hans Fink i AgroMarket.

Annonse

Analysen til Seges viser at en tredjedel av bøndene i Danmark heller ikke de tre siste årene har tjent penger. Og en del av dem har til og med tapt penger.

– Melke- og svineprisen har vært høy i 2017, så de bønder som ikke har klart å tjene penger nå de har et problem mener Kaiser.

Avdelingsdirektør i Jyske Bank Michael Andersen forteller at krisen fram til 2016 har etterlatt mange bønder med stor gjeld og lav likviditet.

– Noen av disse bøndene har en økonomi som ikke er holdbar på lang sikt og de vil komme til å få vanskeligheter om en ny lavkonjuktur nå setter inn og likviditetsunderskuddet vokser på ny, sier han til avisen.

Neste artikkel

Selger antibiotikafri gris til Tyskland