Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hun er årets unge bonde 2017

Cecilie vant prestisjepris for alpakkadrift på Lista.

Cecilie Nilsen driver med alpakka og ammeku på Lista. Nå er hun kåret til Årets unge bonde 2017. Foto: Trond Martin Wiersholm.

Cecilie Nilsen fra Lista i Vest-Agder er vinner av prestisjeprisen «Årets unge bonde 2017».

Prisen ble delt ut på Felleskjøpets landbruksmesse «Bedre Landbruk» fredag, og er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri.

I løpet av sju år med kåringer, er Cecilie Nilsen andre kvinnen som vinner prestisjeprisen «Årets unge bonde». Første kvinnelige prisvinner var Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Nordland.

Cecilie var én av fem finalister til prisen dette året, blant annet i konkurranse med en annen kvinne, Marte Bogstad fra Kløfta, som gjorde storeslem i Norsk Landbruks grovfôrkonkurranse, Avlingskampen 2016.

Les mer: Marthe produserte 1200 fôrenheter per dekar.

SE VIDEO: Avlingskampen 2016 er i gang

SE VIDEO: Vekker oppmerksomhet som ung, kvinnelig fulltidsbonde

Garn fra alpakkafiber

I årets ung bonde-kåring har juryen sett etter bønder som driver gården på en innovativ og fremtidsrettet måte.

– Årets unge bonde har en mangfoldig satsing på gården og et bærakraftig fokus for å få mest mulig av dyrene på gården. Vinneren er en relevant historieforteller som tar i bruk digitale og sosiale kanaler, heter det i juryens begrunnelse.

– Hun er innovativ og nyskapende, med et kommersielt holde som leverer et spennende produkt og merkevare, sa administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge, da vinneren ble presentert.

Det er ikke noe tvil om at drifta på Nilsens gård på Lista er innovativ. Da Norsk Landbruk besøkte Nilsen og ektemannen Steinar Andreas i 2015 fortalte de om en utsalgspris på 3 000 kroner kiloet på garn fra alpakkafiber. Den gangen var alpakka et tillegg til kjøttfeproduksjon og livdyrsalg.

Annonse

Les mer: Cecilie og Steinar Andreas fikk en tøff start på livet som bønder

Les mer: For denne kalven kan de få 2000–3000 kroner per kilo

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets unge bonde

Et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri.

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er: Bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. I år ser juryen spesielt etter bønder som driver gården på en innovativ og fremtidsrettet måte.

Tidligere vinnere er:

2016: Ingve Berntsen (30) fra Hå kommune i Rogaland.

2015: Mats Hegg Jacobsen (30) fra Tromsø

2014: Tor Jacob Solberg (32) fra Skiptvedt i Østfold.

2013: Terje Uv (34) fra Rennebu i Sør-Trøndelag

2012: Per Magnus Værdal (29) fra Inderøy i Nord-Trøndelag.

2011: Elisabeth Holand (31) fra Vestvågøy i Nordland.

2010: Roar L. Grødeland (28) fra Jæren i Rogaland.

Alpakka er en god tilleggsnæring til kjøttfeproduksjonen forteller Cecilie og Steinar Andreas Nilsen. Her med barna Andrea, Maja og Mikal. Foto: Dag Idar Jøsang.

Impulskjøp ble næring

Ekteparet fra Lista kjøpte sine to første drektige alpakkahopper i 2009, og importerte året etter 15 dyr fra New Zealand. Deretter har flokken vokst.

– For oss var det et impulskjøp. Vi hadde hatt hest, sau og gris tidligere, men ønsket noe annet i denne løa. Vi kjøpte først et par dyr, men nå har det blitt 50. Til sommeren venter vi 20 criaer, som er navnet på avkommet, sier Cecilie Nilsen til Norsk Landbruk tilbake i 2015.

Sosial: En alpakke er veldig sosial i flokken, men ikke nødvendigvis et kosedyr for mennesker. Foto: Dag Idar Jøsang.

Les mer: Gode penger i alpakka for Cecilie Nilsen.

Neste artikkel

Duroc mot verdenstoppen