Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Hun ligner litt på en flodhest

Samdrifta til Karen-Anna Bergli fikk en hårløs kalv.

Navnet blir Hippottie, etter Hippo (flodhest), for den lille hårløse kukalven fra Lierne. Foto: privat

Ti hår på hodet og noen få på nakken, er alt håret hun er født med, kukalven fra Kvelia Samdrift. NRF-kalven kom til verden mandag kveld og har allerede blitt kjent langt utover kalveboksen sin. I Facebook-gruppa Nettverk for kvinnelige bønder har folk delt bilder, tips og artikler for å finne ut hva som kan være årsaken til den hårløse tilstanden.

– Jeg pratet med Geno i morges og de fortalte at dette kan skje en gang iblant. De mente at kalven kan klare seg, hvis vi tar godt vare på den, forteller Karen-Anna Bergli.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Karen-Anna Bergli.

En måned for tidlig?

Det var Berglis samdriftspartner Hilde Kveli som først møtte den hårløse kalven, under fjøsstellet mandag kveld.

– Først trodde hun at kalven var født en måned for tidlig, siden den var så rar. Men hun sjekket kalvingsoversikten og fant ut at kalven var kommet til rett tid, forteller Bergli.

Et halvt døgn etter ankomst er det ingenting som tyder på at kalven ikke har det bra. Den er like stor som andre nyfødte kalver.

– Hun har drukket en hel flaske råmelk og ser ut som hun er i fin form. Vi synes kanskje hun virker litt kald, men med en varmelampe og et ulldekken tror vi at hun har det greit. Bortsett fra at hun ikke har noe hår så virker hun helt normal, forteller bonden fra Lierne i Nord-Trøndelag.

(Saken fortsetter under bildet)

– Hun er ikke så veldig fotogen, sier matmor Karen-Anna Bergli om den hårløse kalven.

Les mer: Dagros er Norges helligste og heldigste ku

Ligner en flodhest

Nå blir jobben å følge med på den nyankomne, og gi litt ekstra pleie så lenge de ser det forsvarlig.

– Vi må ordne med litt mykere underlag. Hun har ikke noe som beskytter huden og har lettere for å skrape seg opp, sier Bergli.

Bergli har aldri opplevd noe lignende i fjøset før.

Annonse

– Men jeg synes hun er veldig fin. Mye finere enn sånne hårløse katter og hunder. Også er hun veldig myk å kose på, forteller Bergli.

– Og hva skal kalven hete?

– Det er mange som synes at hun ligner på en flodhest, så nå er hun døpt Hippottie, forteller Bergli.

Det hører til historien at kalvens mor er andregangskalver og heter Potti, bestemor heter Askepott og oldemor het Slikkepott.

Les mer: Jærens vakreste ku heter Ukulele

Må trolig regnes som en kuriositet

Veterinær Knut Ingolf Dragset i Geno har sett bildene av kalven og synes det er en «snedig skapning».

– Jeg har drevet som veterinær i 20 år og aldri sett noe som dette før, sier Dragset til Norsk Landbruk.

Han mener at hårløsheten må være en form for sjelden misdannelse, men har ingen formening om hvor ofte det oppstår hos storfe.

– Det finnes jo varianter av hårløse katter og hunder også, som opprinnelig har vært en mutasjon som er avlet videre på, sier Dragset.

Hos storfe vil det etter hvert bli en dyrevelferdsmessig utfordring, mener veterinæren i Geno.

– Dersom det viser seg at kalven ikke har evne til å produsere hår, kan det bli utfordrende å holde den varm. Nå ser det ut som bøndene steller veldig godt med den, men hvis den vokser opp kan det bli vanskelig i lengden. Da må de vurdere om de ønsker å legge ned ressurser i å avle den fram, sier Dragset til Norsk Landbruk.

– Bør man vurdere å avlive den?

– Det er for tidlig å si noe om. Vi vet jo ikke om kalven har andre feil på innsiden. Jeg tror vi må se på dette som en sjelden kuriositet, sier Dragset.

Kommunikasjonssjef Mari Bjørke i Geno forteller at det er viktig at produsentene melder inn misdannelser, når de skal melde inn kalvinga i ku-kontrollen.

Neste artikkel

Første gang med funn av fotråte i Bjerkreim