Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kald vår betyr epler med skjønnhetsfeil

Butikkjedene jekker på kvalitetskravene for norske epler.

Skal det være et eple med slips? Foto: NLR

Om én uke er de norske eplene for fullt ut i butikkene. Men en kald og våt start på eplesesongen gjør at de norske eplene har flere skjønnhetsfeil enn normalt.

– Mange av eplene har skjønnhetsfeil i skallet. Det er kork-skader som ser ut som korkdannelse i skallet, og striper ned fra stilken som vi kaller slips, forteller kulturansvarlig for kjernefrukt Knut Amund Surlien i Gartnerhallen.

Stygg, men like søt

Vanligvis er dette feil som ekskluderer eplene for salg til konsum i butikk, og nedgraderes til juice. Nå har imidlertid Gartnerhallen inngått en avtale med BAMA og butikkjedene Rema 1000 og Norgesgruppen om å jekke på kvalitetskravene for høstens epler.

– Vi beskrev situasjonen og spurte om de kunne justere produktspesifikasjonene, for å få mer av de norske eplene ut i markedet. Og kjedene var faktisk veldig positive til dette, forteller Surlien til Norsk Landbruk.

Det betyr at de norske eplene som er på vei ut i butikkene, har noen flere skjønnhetsfeil enn vanlig.

– Men det er ingenting i veien med spisekvaliteten. Sukker, farge og smak er fortsatt like god. Det er bare litt smårufs i skallet, forsikrer Surlien.

Skal det være et eple med slips? Foto: NLR

Kald start på blomstringa

Det var en tøff start for epledyrkerne i år. Våren og forsommeren var preget av kaldt vær og mye nedbør både under og rett etter blomstringa.

– I enkelte distrikter var det også litt frost på nettene. Dette gir noe mer skallskader på eplet enn normalt. I tillegg kan det ha ført til et litt lavere avling enn normalt, forteller Surlien.

Les mer: Per Odd fikk innovasjonspris for rosettkål

Men det er ikke bare i Norge at årets eplesesong har vært utfordrende. Fruktdyrkere i EU forventer å høste 9, 3 millioner tonn epler i år. Selv om dette er høye tall, er dette 21 prosent mindre enn volumet som ble høstet i fjor, skriver European Fruit Magazine.

Annonse

– I Europa har det har vært en av de mest dramatiske sesongene på epler på ti år, forteller Surlien til Norsk Landbruk.

Tosifret millionbeløp

Så langt er det ikke avtale noen lavere pris for eplene med skjønnhetsfeil.

– Vi driver i ei næring som er i kraftig omstilling, og da er dette ekstra mye verdt for oss. Vi snakker om tosifrede millionbeløp for våre produsenter, sier Surlien.

– Vi synes det er positivt at vi får en slik respons fra kjedene når det dukker opp denne typen problemer, legger han til.

Les mer: Bents kyr får søppelmat

Må ikke bli for «snåle»

Uperfekte og snål frukt og grønnsaker har vært «i vinden» de siste årene. Og flere butikkjeder i Norge, og i utlandet, har laget egne kampanjer rundt disse uperfekte produktene.

Dette er i utgangspunktet positivt, mener Surlien i Gartnerhallen, men advarer mot å gå for langt ned i kvalitet.

– Vi skal være ytterst forsiktig med å gå for langt. Det er viktig at vi ikke flytter matsvinnet over til butikken eller hjemme på kjøkkenbenken til kunden. Vi skal levere en vare som tåler lagring godt, sier Surlien.

Les mer: Populært med fallen frukt

Les mer: Søker om geografisk beskyttelse for epler fra Telemark

Neste artikkel

May Kristin er Fjøssystemets nye selger i Hallingdal