Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lanserer rimelig fjøskonsept til tretti kuer

Felleskjøpet vil gjøre overgangen til løsdrift enklere for mellomstore melkeprodusenter.

I løpet av de siste ti-femten åra er det stort sett melkeprodusentene med de største kvotene og arealene som har gått over til løsdrift- og robotfjøs. Det store grunnfjellet i norsk melkeproduksjon er imidlertid blitt stående på bås. Det vil Felleskjøpet nå gjøre noe med. Med sin nøkkelferdige løsning «Norgesfjøset» har Felleskjøpet tegna det de mener er det ideelle løsdriftsfjøset for en besetning med tretti årskyr. Målet er at det nye standardiserte fjøset skal gjøre overgangen til løsdrift enklere for de mellomstore produsentene.

To versjoner

Det nye fjøskonseptet, tilpassa en melkeproduksjon på rundt 250 tonn, ble lansert under Bedre Landbruk på Lillestrøm i helga. Norgesfjøset kommer i to versjoner. «Dagros», med melkerobot, og «Stjerna» uten.

– Velger man en versjon med brukt melkestall, stålbuer, sandwich-elementer, kanalomrøring og skinnegående fôrutlegger kan inngangsbilletten være under fem millioner kroner, sier Karl Arne Leivestad, avdelingsleder bygg i Felleskjøpet.

Annonse

Kort byggetid

Norgesfjøset har 2,40 meter bredt fôrbrett med melkekyr på den ene siden og ungdyroppdrett på den andre siden. Også kalvene er plassert inne i fjøset.

– Planløsningen er optimalisert og tilpasset størrelsen på besetningen, noe som gjør driften rasjonell og kostnadseffektiv. Ved å velge en standarisert løsning vil både byggetiden og byggekostnaden reduseres. I sum håper vi dette vil bidra til at flere kan satse og investere i melkeproduksjonen, sier Leivestad.

Neste artikkel

Rekordbesøk på Agroteknikk