Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Melkebonde: – Nå må vi slutte å la oss krenke

Ulven på Tines julemelkekartong har satt sinnene i kok hos mange, nå tar melkebonde Silje kritikerne til motmæle.

Silje Åsnes Skarstein . Foto: Tine/privat

På én av de nye julemelkkartongene til Tine kan man se silhuetten av en ulv. Denne illustrasjonen har satt sinnet i kok hos mange bønder. De liker ikke at samvirkebedriften Tine har valgt å trykke en ulv på kartongen, og ser på det som et politisk budskap i rovdyrdebatten.

Tine har selv bedt om tilbakemelding på de nye kartongene, og disse har ikke latt vente på seg.

«At de velger å trykke både ulv og ørn må jo være tidenes hån mot egne leverandører (…) At de velger dette trykket, gir et signal som gjør at jeg har kjøpt mitt siste Tine-produkt» heter det i en facebook-kommentar.

Enkeltpersoner oppfordrer også til boikott av Tine til «denne provokasjonen er fjernet».

– Krenk blir årets ord

Men ikke alle er enige i at dette er en provokasjon. Silje Åsnes Skarstein er melkebonde i Olden i Stryn i Sogn og Fjordane og mener at folk må slutte å ta ting i verste mening. Hun er selv leverandør til Tine og har en årlig melkekvote på 360.000 liter.

Hun er tillitsvalgt i det lokale produsentlaget, men presiserer at hun uttaler seg på vegne av seg selv.

– Nordmenn er blitt så lettkrenka at jeg blir helt imponert. I dagens samfunn er det helt umulig å ytre noe uten at noen tar det opp i verste mening. Folk blir fornærmet, sinte og provoserte av den minste ting. Dette har ingen verdens ting med å være respektløse overfor sauebønder, det har med norsk tradisjon og historie å gjøre, sier Silje Åsnes Skarstein til Norsk Landbruk.

– Jeg synes at vi blir veldig fort krenka av alt. Jeg tror ordet krenka kommer til å bli årets ord, sier legger hun til

Skarstein poengterer at hun har stor respekt for alle sauebønder som sliter med store rovdyrtap gjennom beitesesongen. Og hun skjønner at folk blir ekstra sinte etter at ulvejakta nylig ble stoppet i Oslo tingrett, etter at miljøorganisasjonen WWF saksøkte staten.

– Hadde jeg vært sauebonde hadde jeg helt sikkert hatet ulven jeg også. Jeg forstår at folk er redde for å sende ungene sine til skolen alene, når det er ulv i området, sier Skarstein.

Bonden i dårlig lys

Annonse

I denne debatten synes hun at sinnet er kanalisert i feil retning

– Det er ikke på en melkekartong at problemet ligger. Det ligger hos styresmaktene som styrer ulveforvaltningen, sier Skarstein

Hun er nå bekymret for hva «vanlige folk» skal tenke om norske bønder.

– Dette stiller oss ikke i et kjempegodt lys, om vi skal fortsette å krangle som dette, sier Skarstein.

– Jeg blir rett og slett lei meg når en ulv på en melkekartong kan føre til så mye rabalder. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å lage en sak av dette, sier Skarstein.

Beholder kartongene

Til VG sier Tine at de kommer til å beholde kartongene.

– At jula 2017 eventuelt skal bli husket som jula da Tine trakk tilbake melkekartonger på grunn av et fjøsnisse-eventyr satser vi ikke på. Kartongene er trykket og dette blir en del av vårt juledesign som vil være på melka fram til årsskiftet, sier Tines kommunikasjonsdirektør, Lars Galtung, til VG.

Det er fjøsnissen som har hovedrollen på julekartongene, ifølge Tine. Kommunikasjonsdirektøren forklarer bruken av ulveillustrasjonen på følgende måte:

– På helmelken har vi brukt silhuetter av norske villdyr som ulv, gaupe og ørn som naturlige illustrasjoner i historien om den norske fjøsnissen. Illustrasjonene er detaljrike, som gjør at du kan oppdage nye elementer jo mer du ser på designet, sier Galtung til Nettavisen.

Les mer: Er dette Norges første lovlige gårdsmelkutsalg?

Les mer: Her får kalvene gå med melkekyrne i to måneder

Neste artikkel

DNA-kartlegging og embryo skal gi en mer klimavennlig ku