Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny generasjon Comia fra Sampo

Oppgraderer til versjon 2.0 etter seks år.

Den første generasjonen Sampo Comia ble lansert i 2011. Neste år kommer Comia 2.0.

Sampo Comia C4 er historie, og når den finske treskerfabrikken oppgraderer de fire treskerne i modellserien sin er det særlig de to minste modellene som gjennomgår endringer, blant annet med ny korntank og ny framaksel.

Les også: Sampo Classic-arvtaker er på plass

Alle de fire modellene skal bygges over samme lest, der det nye førerhuset er 160 centimeter bredt. Det er 30 centimeter bredere enn på tidligere modeller og 5 centimeter bredere enn på en Claas Tucano. Sikten bedres ved at a-stolpene nå blir laget av profilrør og derfor har blitt smalere. Den nedre kanten på golvet er også vinklet slik at det blir bedre utsikt til skjærebordet. Også den nye rattstammen er bygget slik at den skal stjele mindre sikt. Den har bare to ribber og 3-veis justering. Innsynet til korntanken har blitt bedre ved at Sampo har økt størrelsen på vinduet i kabinen.

Luftsetene fra Sears kan oppgraderes til varianter med for eksempel lineær fjæring og korsryggstøtte, og det er mulig å velge klimakontroll i stedet for luftkondisjonering og varmeapparat. Av andre detaljer som hever komforten til føreren kan det også nevnes at Comia får åtte arbeidslys, med mulighet for LED, større innfellbare speil, lomme for telefon, USB-lader, el-uttak, 12 volt uttak, solgarding, strømming av radio og handsfri. Ønsker du kald drikke kan du også få kjøleboks i førerhuset. Treskerne har også dører på begge sider.

Les også: God start for Norwegian Agro

Oppgraderingen til versjon 2.0 kommer til uttrykk med en ny konsoll. Den 12,3 tommer store avlange skjermen er dobbelt så stor som hos forgjengeren og har fått navnet Comvision II. Den har ryggekamera integrert og er nå standard i alle Comia-modellene. Det er også mulig å kople til et ekstra kamera på skjermen.

Alle funksjonene man trenger for å treske er samlet i den nye kjørespaken, som skjærebord opp og ned, tilting av skjærebord, vindehastighet, vinde opp, ned, framover og bakover, styring og innkopling av tømming, samt nødstopp.

Annonse

De minste modellene, C6 og C8, fått det samme hydrauliske skjærebordet som tidligere var forbeholdt C10 og C12, og skjærebordet leveres med arbeidsbredder fra 3,9 til 6,3 meter. El-motoren som tidligere ble brukt til å reversere skjærebordet er byttet med en hydraulisk motor, der den nye teknikken skal være 60 prosent mer effektiv enn den gamle. Av andre tekniske nyheter er en ny loelevator, skivebremser og 10 prosent mer vridning på kjørehydraulikkmotoren.

Video: Drøm deg tilbake til skuronna

Mens avvatring er standardutstyr på C10 og C12 må du bestille denne funksjonen om du ønsker den på C6 og C8. De nye korntankene på de to minste modellene er på henholdsvis 4 400 og 5 400 liter, og kapasiteten på tømminga er 75 liter i sekundet. Kapasiteten har dermed økt med 20 liter i sekundet sammenlignet med dagens treskere. Tømmehøyden er fire meter.

På C10 og C12 kan man ikke lenger velge åpen tømming. Kontankene er på henholdsvis 6 000 og 7 600 liter, og kapasiteten er på 100 liter i sekundet. Tømmehøyden er 4,4 meter og modellene har langt tømmerør.

Les også: Lantmännen avslutter på en god andreplass

PS! I januar skrev vi at Sampo Classic gjenoppstod under modellnavnet SR 2045. Neste år skifter modellen navn til Sampo Verrato V4, uten at det blir gjort større endringer på treskeren.

Les også: Sampo inngår samarbeid med indisk gigantkonsern

Se flere bilder øverst i saken!

Neste artikkel

Anbefaler backup av presisjonsutstyret i traktoren