Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Overlater dokumentasjonen på jordet til Agrilogg

NMBU har byttet ut notisblokker og permer med loggføring på telefon.

Telefon: Nå skjer all loggføring av jordarbeiding, tiltak og innhøsting på NMBU på app-en til Agrilogg.
Telefon: Nå skjer all loggføring av jordarbeiding, tiltak og innhøsting på NMBU på app-en til Agrilogg.

Håndskrevne notater om hva som er gjort ute på åkeren, er historie på NMBU. Nå registreres alt arbeid og alle tiltak på telefonen. Universitetet har valgt den norskutviklede appen Agrilogg.

Les også: Agrilogg vil erstatte notatbøker i traktoren

Hvilken dato ble skiftet pløyd, under hvilke forhold, og når ble det harva, sådd, gjødsla, sprøyta og høsta? Hvilket sprøytemiddel ble brukt, hvilken frøblanding ble brukt og hvor stor ble avlinga? På NMBU er nå alle håndskrevne notater historie. Alt arbeid registreres nå i Agrilogg, og registreringene er tilgjengelige for alle brukere samme hvor de er.

Fornøyde: Håkon Røed, Lars Erik Bjerka, Tommy Berger og Birgitte Mosveen ved Senter for husdyrforsøk ved NMBU er fornøyde med å ha byttet papir med digital loggføring.

Da Senter for husdyrfag i 2015 flyttet inn i nye fjøs på Ås, fikk datafangst et skikkelig løft. Universitetet fikk muligheten til å samle mye mer dokumentasjon og tall på det som skjedde inne i fjøsene. Men måten å dokumentere arbeidet som ble gjort ute på jordet, var akkurat den samme som før. All dokumentasjon var analog.

Les også: Biofilter renser vaskevannet fra åkersprøyta

– Vi løftet oss på datafangst og datalagring i fjøset, men ønsket å løfte oss på alt. Ark og permer er egentlig ikke en god nok måte å lagre data på i dag, og vi ser stadig vekk nye digitale systemer. At det ble Agrilogg, var egentlig litt tilfeldig, men vi prøver å være framoverlente og lete etter nye løsninger. Vi er så mange som jobber her, og da blir det en veldig ryddig måte å lagre data på, sier Birgitte Mosveen, som er seksjonssjef for jordbruk og storfe ved Universitetet for miljø og biovitenskap (NMBU).

Loggføre: NMBU har mange små teiger, der alle opplysninger i vekstsesongen skal loggføres.

Annonse

Den som først fattet interesse for appen til Agrilogg, var Tommy Berger, som har tittelen seniorkonsulent. I november leste han en artikkel på norsklandbruk.no om den norske appen, som hadde som mål å erstatte notisboka i traktoren. Det var akkurat det Universitetet på Ås trengte for å få bedre kontroll på arbeidet som ble utført med traktor og redskap. Han tok derfor kontakt med gründerne i Agrilogg, og de kom på besøk for å presentere appen og for å lytte til hvilke behov universitetsfolkene hadde.

Les også: Dataflyt gir bedre oversikt i regnskapet

– Det var en enkel app, og de var veldig innstilte på å tilpasse seg ønsker som vi hadde. Vi har fem-seks brukere som har gitt tilbakemeldinger på appen, så vi har fått være med på å påvirke utviklinga, forteller Berger.

Sport: Lars Erik Bjerka forteller at det har gått sport i å registrere alle gjøremål og opplysninger på Agrilogg.

Helt fram til årets våronn har rutinene vært at det ble hengt opp et ark for hvert skifte på en vegg, som alle ansatte på Senter for husdyrfag noterte opplysninger på. Problemet var at ingen hadde like rutiner, og på det travleste ble det gjerne utsatt til en annen dag.

– Noen hadde notisblokk med seg og noterte etter hvert, mens andre noterte etterpå. Når man jobbet til sent på kvelden, kunne det nok også bli noen skippertak, og da er det lett å glemme og være unøyaktig, sier Tommy Berger.

Fortsettelsen på artikkelen om Agrilogg og og hvorfor og hvordan Senter for husdyrfag bruker appen i Norsk Landbruk nummer 10, som er ute nå. Er du ikke abonnent? Da kan du bestille abonnement her.

Neste artikkel

Høster mais på Ås