Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal kåre verdens beste oster – i Norge

Bergen skal arrangere oste-VM

I 2016 ble den norske osten Kraftkar fra Tingvoll kåret til verdens beste ost, under World Cheese awards. Nå hentes like gjerne hele arrangementet hjem til Vestlandets hovedstad Bergen, promotert som «The home of Kraftkar».

Nyheten ble sluppet sist uke i forbindelse med dette årets oste-verdensmesterskap i London, der 17 norske produsenter konkurrerte mot osteprodusenter fra hele verden.

– Jeg er kjempestolt over at vi i Hanen har klart å få VM til Norge. Bergen er en av UNESCOs utvalgte gastronomi-byer og var derfor et naturlig valg som arrangørby. Oste-VM blir en fantastisk arena for å promotere all norsk lokalmat, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen i en pressemelding.

Les mer: Dei milde mestrane

Arrangerer sammen

Annonse

Det er det britiske selskapet Guild of Fine Food som er ansvarlig for verdensmesterskapet. Når det kommer til Norge skal Hanen ha med seg Norsk Gardsost som medarrangør.

– Nå skal vi virkelig presentere det rike utvalget av kvalitetsmat for et internasjonalt publikum. Vi må ha ambisjoner om at flere skal eksportere varene sine. Og samtidig som vi viser fram matmangfoldet vi har i Norge, blir dette et løft for reiselivet, sier leder Gunnar Waagen i Norsk Gardsost, i pressemeldingen.

Tok medaljer

Waagen, som også er styreleder i Tingvollost vet hvor viktig et oste-VM er, men i år ble det ingen «Grand Slam», som i 2016. Tittelen gikk til den britiske osten Cornish Kern, som produseres av Lynher Dairies som holder til i Cornwall.

Selv om ingen norske oster kvalifiserte seg til superfinalen, der verdensmestertittelen blit utdelt, fikk flere av de 17 norske ysteriene topplasseringer i sine respektive klasser med både gull-sølv og bronsjemedaljer.

Les mer: Nå kan du få semin fra Kraftkar-okse

Norske medaljer i World Cheese Awards 2017

SUPER GOLD Lille Aske, Bo Jensen Dairy

GULL Fjellblå, Eggen Gardsysteri

GULL Geitost Lagra, TINE

SØLV Edel Blå Large, Gangstad Gårdsysteri

SØLV Gangstad Camembert, Gangstad Gårdsysteri

SØLV Granstubben, Garngstad Gårdsysteri

SØLV Edel Frue, Tingvollost

SØLV Mild Mester, Tingvollost

SØLV Fjellgo, Eggen Gardsysteri

BRONSE Capra, Aalan gård

BRONSE Fanaost, Ostegården

BRONSE HOLTEFJELLL XO, Eiker Gårdsysteri

BRONSE Mild Mester, Tingvollost

BRONSE Munkeby, Munkeby Mariaklioster

BRONSE Rød Geit, Rueslåtten Ysteri

BRONSE Vellagra Fjelldronning, Avden Gardsysteri

BRONSE Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år, TINE

KILDE: Norsk Gardsost

Neste artikkel

Rueslåtten skal lede Norsk Gardsost