Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Syklister kan skremme vettet av beitedyr

Knut Otto Espeseth bruker skogsbeite på tross av mange farer.

Også i år kommer Knut Otto Espeseth til å slippe noen ammekyr på skogsbeite i Sande, slik han har gjort i veldig mange år. Men selv om beiting i utmark har vært et hett tema denne våren, synes 67-åringen at beitingen blir mer og mer utfordrende.

Les også: Går sammen om utmarksbeite

Den kjente ammekubonden, fra gården Dillerud, sier at folk som ferdes i naturen blir mindre og mindre vant til å omgås med dyr. Mange tar også mindre og mindre hensyn til dyra. Det gjelder både gående, folk med hund, folk som ferdes på motoriserte kjøretøy og syklister.

Ta hensyn: Syklister må bli flinkere til å ta hensyn til dyr som beiter i utmarka, mener Knut Otto Espeseth. Foto: Diodoro Meneghin, Mostphoto

– Det er ikke bare bare å ha dyr på utmarksbeite lenger. Et år han skulle sanke inn dyra kom det en syklist susende forbi i stor fart og sneiet en ku slik at hele flokken stakk av. Vi måtte gi opp å samle dyrene og vente til dagen etter med å samle kyrne, forteller han.

Les også: Godt beite er det rimelegaste og beste grovfôret sauen kan få

Når det blir høst, og det blir flere jegere og hunder i utmarka, er dyra enda mer vare enn ellers. Særlig når det blir mørkt og kanskje kommer tåke i tillegg. Da er det større fare for at det skal klikke for kyrne. En slik opplevelse kan være nok til at ellers rolige dyr skifter helt personlighet, forteller den erfarne ammekubonden, som selv er en ivrig jeger.

Annonse

Les også: Sauebønder med ny app for beitebrukere

– Jeg er for å bruke utmarka til beite, men det er mange farer som lurer. Du skal ha følge med dyr på beite og ha kontakt med dem gjennom hele beitesesongen, sier Espeseth.

Utløse: En skremmende opplevelse på beite kan føre til at det klikker i hodet til storfe.

Selv var han veldig tidlig ute med å gps-spore søyer og lam på utmarksbeite. Han har gitt seg med småfe, men bruker nå teknologien til å følge med på hvor storfeet beiter.

Les også: Mener beitebruken i Norge kan dobles

– Jeg er inne på datamaskinen og ser hvor dyra befinner seg hver dag, og når de er i nærheten av en skogsbilvei tar jeg med meg en mjølbøtte og kjører for å se etter dem, forteller Espeseth.

Neste artikkel

Utvider beitesesongen i almenningen