Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ukulele er Jærens vakreste ku

Flott jur er også en fordel på missekåringer for kyr.

Kua til Erlend og Linda Harestad, Ukulele, ble nylig kåret til Miss Jæren. Foto: Norsk Holstein.

Det skal lønne seg med vakre bein og jur i missekåringer, men likeså viktig er det hvordan hun går og tar seg ut i ringen. Slik er det også på missekåringer for kyr.

Siste helga i august ble holsteinkua Ukulele Avalon kåret til Miss Jæren. Dette skjedde i forbindelse med den tradisjonelle Jærmessa på Varhaug i Hå kommune.

Grei med grime

Som vinner i sin raseklasse fikk Ukulele prøve seg i finalen, sammen med stolt eier Erlend Harestad fra Austre Åmøy. Og der gjorde de rent bord.

– I eksteriørbedømmingen fikk hun 9,5 av ti poeng på kropp og 4,5 av fem poeng på juret, forteller Harestad til Norsk Landbruk.

Les mer: Kristan gentester alle holstein-kvigekalvene sine

I tillegg oppførte hun seg godt i ringen og gikk fint sammen med eieren.

– Hun er veldig grei å gå med. Jeg har ikke hatt grime på henne siden mønstringa i fjor, så hun tar det kjapt. Hun skjønner hvem som er sjefen, sier Harestad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Annonse

Ordfører i Hå kommune, Jonas Skrettingland, fikk æren av å dele ut diplomet til Erlend Harestad og kua Ukulele. Foto: Norsk Holstein.

Ingen fjøs-diva

Erlend og Linda Harestad har både for- og etternavn på kyrne sine. Etternavnet er navnet til far og fornavnet skal starte på samme bokstav som mor. Ukuleles far heter Alta Avalon og mor heter Udi. Morfar er Lewis og mormor er Kian.

Til daglig er Jærens vakreste ku bosatt i et løsdriftsfjøs med robotmelking på Austre Åmøy, utenfor Stavanger. Hun melker omtrent 40 liter dagen og går nå drektig med sin tredje kalv.

Ifølge eieren er Ukulele slettes ingen diva på hjemmebane.

– Hun er en veldig fredelig ku. Vi har ikke hatt noen behandlinger på henne, og har gått uten feilslag hele veien, sier Harestad til Norsk Landbruk.

Les mer: Har suksess med klauvskjæring

Fortsetter med mønstringer

Harestad-paret tok over besetningen for om lag et år siden og har videreført tradisjonen med husdyrmønstring fra forrige eier Hanne Elin Herrebrøden.

– Nå er det imidlertid mange besetninger i regionen som er båndlagt på grunn av digital dermatitt, og ikke får lov til å delta. Så uten sykdommen kunne det vært mer konkurranse, og det hadde vært gøy, sier Harestad.

Neste artikkel

Forlenger tollfritaket på grovfôr