Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Valtra med splitter ny A-serie

Sju modeller fra 75 til 130 hestekrefter.

Produktsjef Tor Jon Garberg hos Eikmaskin er tilstede på lanseringen av A-serien på den franske landbruksutstillingen Sima. (Foto: Iver K. Gamme)

På landbruksutstillingen Sima viser Valtra for første gang fram sin nye A-serie, der samtlige sju modeller vil oppfylle utslippskravet Stage IV med «SCR only». Det vil si at også A-serien i likhet med storebrødrene N og T klarer seg uten verken eksosresirkulering eller partikkelfilter, men at det er behov for å fylle adblue.

Den nye serien inneholder modeller navngitt A74 til A134, med motoreffekt fra 75 til 130 hestekrefter levert av Agco Power-motorer med henholdsvis 3,3 og 4,4 liters slagvolum. At serien dekker et såpass stort effektområde er gjort mulig ved å bruke et modulært system med tre forskjellige rammestørrelser, samtidig tillater konstruksjonen samme design og samme muligheter for utstyrsvalg. A-serien kommer også med en ny generasjon fabrikkmonterte lastere i alle de tre rammestørrelser.

Større hytte

Den mest synlige endringen er at A-serien nå får det samme designet som resten av Valtra-familien. Hytta er en forminsket utgave fra storesøskene, blant annet legger vi merke til at frontruta er delt.

Produktsjef for Valtra i Norge, Tor Jon Garberg, forteller til traktor.no at traktoren i sin helhet er en helt ny modell i fra bunn av med nytt chassis, ny transmisjon og en helt ny hytte.

Hytta fremstår som langt mer romslig enn tidligere, og det merkes godt når vi setter oss inn i setet, og det er bedre plass for å komme seg inn og ut av høyre dør. Stigtrinnene på høyre side kan også felles opp for å spare plass når det ikke er i bruk.

Bredden på hytta er utvidet med 25 centimeter og den har vokst 3 centimeter i lengderetningen. Den totale glassflaten mellom de fem stolpene har vokst med 30 prosent og utgjør totalt 5,5 kvadratmeter.

Valtras nye A-serie kan leveres med og uten betjening i armlenet.

I tillegg til mer vindusflater er det også blitt rom for å utvide traktoren med flere lamper for å bedre sikten om kvelden. A-serien kan nå leveres med 10 LED arbeidslys fremover og fire bakover, der de fleste kan justeres etter arbeidsoppgaver.

Vektfordelingen på traktoren lik som før med 40/60 vektfordeling foran og bak. De minste i serien starter på 3 tonn, mens de mellomste veier 4 tonn og de største ender ca. 4,5 tonn. Når det gjelder dekkutrusting traktoren leveres med dekkstørrelser inntil 600/65R38.

Se Valtras egen presentasjonsvideo for A4-serien over.

Annonse

I og med at motoren ikke lenger behov for store kjølepakker som er vanlig ved bruk av EGR-eksosrensing er SCR-systemet lagt på høyre side av ramma under hytta for å unngå at det stjeler sikt.

Kraftuttakshastigheter er som standard enten 540/540E, men som tilleggsutstyr kan man velge mellom 540/1000 og 540/540E/1000. Hydraulikkapasitet kan man også velge, det minste alternativet er en pumpe som leverer 57 l/min, mens det større alternativet leverer 98 l/min.

Mindre pedalbruk

Ifølge produktsjef Garberg er Hitech-vendegirssystemet det eneste i transmisjonen som er beholdt fra den gamle serien. Den nye transmisjonen inneholder seks hovedgir og høy/lav-serie, med andre ord 12 gir i hver retning. Som tilleggsutstyr kan man kjøpe med krabbegir.

– Med 12 gir forover og bakover i kun to grupper, minimeres bruken av to girspaker. Aggressiviteten på vendegiret kan justeres slik at det passer forskjellige arbeidsoppgaver, eller kjørevaner. I tillegg har du AutoTraction og HiShift – som minimerer bruken av kløtsjen. Et synkronisert mekanisk vendegir vil bli tilgjengelig på modellene senere, for kunder som kjører færre timer, eller ønsker en enklere traktor, forteller Garberg.

Valtras nye A-serie får mye til felles med Massey Fergusons globale serier 4700, 5700 og 6700, som for eksempel transmisjon, akselavstand, hydraulikkalternativer og motoreffekt.

Klar til sommeren

På spørsmål om når vi får se de første eksemplarene av den nye A-serien i Norge svarer Garberg at de ikke er lengre unna enn de dukker opp allerede til sommeren, når serieproduksjonen er i gang.

Valtra skal ha en felles verdenslansering i Amsterdam i månedsskiftet mai/juni, og etter den tid vil de ha ferdig priser og spesifikasjoner tilpasset for det norske markedet.

Valtra har mål om å levere et sted rundt 70-100 traktorer i året av den nye A-serien i effektklassen 70-100 hestekrefter.

Neste artikkel

Bredt utvalg fra Kuhn