Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Eksakt kutting i rundballekutteren

Forener det beste fra to verdener.

På låven til Torstein Alm på Gran står en hybrid av en rundballekutter og fôrmikser. Det vil si: Utenpå ser den ut som en rundballekutter med overbygg, oppi ser den ut som en fôrmikser med horisontale skruer.

Oppfinnelsen er helnorsk og settes når som helst i serieproduksjon hos en bedrift på Dokka. Navnet er HaRu Processor 3000. Ha etter Hans Kråbøl og Ru etter Rune Heggen. De som har vært med en stund vil kanskje dra kjensel på oppfinnerne. På 90-tallet lanserte gausdølene først sin egen fylltømmer, og deretter en rundballekutter.

Hybrid: Hans Kråbøl (t.v.) og Rune Heggen er klare med Processor 3000 og snart kommer det også et matebord.

Rundballekutteren med stor trommel vakte så stor oppsikt at TKS kjøpte den og gjorde den til sin egen. Kråbøl og Heggen ble med på lasset. Men da Hans Kråbøl ble pensjonist for tre år siden begynte det å klø i de gamle oppfinnerfingrene igjen. Dattera hadde nemlig kuttet ut de gamle tårnsiloene med rundballer, men slet med for dårlig kuttet grassurfôr. Det førte til at kyrne kastet rundt på fôret og dro det inn i bingene slik at det havnet i møkka.

– Ideen vår var å forbedre noe som finnes på markedet. Rune hadde erfaring med liggende skruer i fôrmikseren i samdrifta si, og mente at det var det eneste prinsippet som kunne forene god kutting og lav strømstyrke. Liggende skruer er jo av moten for tida, og de to motorene som vi bruker, er på 5,5 kilowatt hver, og trenger derfor ikke mer strømstyrke enn at den går på en kurs med 50 ampere sikring. Det er på nivå med en rundballekutter, sier 70-åringen.

Annonse

Undervurdert: Horisontale skruer er undervurdert, mener oppfinnerne fra Gausdal.

Rune er Rune Heggen, som har vært hans kompanjong helt siden starten på 90-tallet. Nå er fôrmikseren, som utvendig ser ut som en overbygd rundballekutter, satt i produksjon hos en bedrift på Dokka.

Den ene maskinen i nullserien er levert til Torstein Alm på Gran. Han har brukt HaRu Processor 3000 siden før jul, og er godt fornøyd. Tidligere hadde han en rundballekutter til å mate apetittfôrvogna i fjøset.

– Grovfôrforbruket har gått kraftig opp, og avdråtten har økt. Mens jeg tidligere brukte tre rundballer om dagen, bruker jeg nesten fire baller nå. Jeg opplever at kyrne ikke lenger kaster på fôret eller drar fôr inn i båsen, forteller Alm.

Historien, hvordan Hans og Rune har utviklet HaRu Processor 3000 og hvorfor maskinen er helt unik kan du lese mer om i Norsk Landbruk nummer 4, som snart dumper ned i postkassen til våre abonnenter. Er du ikke abonnent kan du bestille det her.

Neste artikkel

TKS skal ta fôrmikseren til HaRu videre