LILLESTRØM: Målet er 90 prosent norsk matkorn i 2030. Egil Olsvik er styringsgruppeleder for Partnerskapet for norsk matkorn og planteprotein.
Sur jord går utover avlinga, også i havreåkeren. Ridabu slår alle, og økologisk dyrking kan lønne seg godt. Det er tre av mange erfaringer fra årets Havre-NM.
Bedre havrehelse skal styrke matsikkerheten, øke verdiskapinga og sikre forbrukerne trygg og sunn havre.
Nå er havredrikken Gryr laget av norsk havre. Med tiden skal den også lages i Norge.
STANGE: Selv med teknologiske hjelpemidler som GPS og N-sensor, er det den gode kunnskapen om jorda og plantene som sørger for en vellykket kornsesong, mener kornbonde Gjermund Ruud Skjeseth.
Over tre hundre havredyrkere har delt sine valg, problemer og avlingsdata de siste to årene gjennom spørreundersøkelsene til Norsk Havreforening. Det kan andre havredyrkere ha nytte av.
Som i fjor arrangerer Norsk Havreforening havre-NM som en digital spørreundersøkelse, for å sikre deling av kunnskap og erfaring i havredyrkinga.
Også i år er det lave nivåer av mykotoksiner i norsk korn, men Trøndelag skiller seg ut med en forholdsvis stor andel prøver med høye verdier.
Hos Rune Sandsether har det dukket opp et interessant skille i åkeren.