Lavere produksjon og økning i salget av lammekjøtt gjør at ingen av høstens lam er lagt på reguleringslager.
Etter to år med pandemi og nedstengelser, arrangeres endelig Lam 2023 i Stjørdal i februar. Men skal du ha plass, må du være rask.
TOLGA: Ved å effektivisere både drifta og økonomien, prøver Arnstein Enget å legge opp til et mest mulig rasjonelt gårdsliv.
– Mattilsynets vedtak om avliving og destruksjon var en total overreaksjon, sier Kåre Blålid. Gården til familien fikk pålegg av Mattilsynet om å avlive og destruere 15 søyer i fjor høst.
– Om en prøve viser null restverdier i dyret vil det ikke endre på konsekvensene i det hele tatt, sier fagdirektør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet. Han sier alle produksjonsdyr som en gang har fått kloramfenikol skal avlives og destrueres.
Mattilsynet påla i fjor en rekke sauebønder å avlive hele eller deler av besetningene sine fordi enkelte dyr hadde brukt øyesalven Kloramfenikol. Nå viser det seg at disse dyra trolig ble avlivet og destruert helt unødig.
NESBYEN: Sauebonde Else Horge Asplin driver foredlingsbedriften Hallingdal Lokalmatsenter. Mange av kundene er bønder, som tar kjøttproduktene tilbake og selger dem lokalt. Else ser flere fellestrekk ved dem som lykkes med å selge lokalmat.
RINGSAKER: Å klippe sau er et tungt, men viktig arbeid. Ti deltakere fikk kjenne det på kroppen da Ringsaker Sau og Geit holdt klippekurs i starten av oktober.
Nesten 100 deltakere deltok i norgesmesterskapet i saueklipping og ullhåndtering.