VANG: Da melkeprodusent Ola S. Grøv opplevde at mange kalver ble syke og noen døde bestemte han seg for å prøve ut et nytt opplegg: Kalvene skulle få gå sammen med mor i fjøset frem til de begynte å spise grovfôr.
Kua til Roxana fikk NRF-kvigekalv på 75 kilo. – At den kom med bakparten først, var trolig det som reddet kalven, sier veterinær
ØSTRE TOTEN: Det er 20 år siden fedrene etablerte Owra Samdrift. Nå viderefører Eirik Raddum og Tom Arvid Owren hver sin del.
TYSVÆR: Kyrne til Svein Helge Høyvik har «fastlege» som kommer en gang i måneden. Det gir friskere dyr, og bonden får bedre kontroll over drifta.
ÅS: De siste årene har det vært et økende fokus på å la kalven og kua få gå sammen. Nå testes SmartCalfCare-bingen ut, for å se på hvordan det kan la seg gjøre i praksis.
STORD: Melkeprodusent Erik Willgohs gir kalvene luksusstell, med store mengder dyrt Kalvegodt. Det betaler seg i den andre enden, fordi han kan inseminere tidligere og få mer igjen av kua.
I omtrent to måneder får kalvene gå sammen med kua.
Bingeløsninga SmartCalfCare kan gjøre det mulig for ku og kalv å gå sammen. Nå er bingen bygget på NMBU, og første del av forsøket er snart gjennomført.
En bingeløsning med smartport og fleksible grinder kan muliggjøre at ku og kalv går sammen, uten at kalven må slippes ut i løsdrifta.
Fikk problemer med kalvehelsa i storfjøset.