Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

100 000 agurker i uka

Fra 12 dekar veksthus midt i et byggefelt 20 minutter sør-vest for Oslo

Stykkpris: Hver agurkplante produserer mellom 4,5 og fem agurker per plante per uke. Agurken selges til stykkpris og skal veie mellom 300 og 400 gram. De får ikke bedre betalt for tyngre agurker.
Stykkpris: Hver agurkplante produserer mellom 4,5 og fem agurker per plante per uke. Agurken selges til stykkpris og skal veie mellom 300 og 400 gram. De får ikke bedre betalt for tyngre agurker.

– Plantene er toppidrettsutøverne mine, og når vi kommer til slutten av sesongen, skal de ha vunnet verdenscupen. Målet er at de skal prestere på høyt nivå over lang tid, og ikke bare en kort spurt, sier Kristian Solberg.

Når du skal besøke Solbergs Gartneri AS, kan det tenkes at du begynner å tvile på GPS-en. Opp ei bratt, smal kneik gjennom et boligfelt, beleiret av Askers uendelighet av eneboliger og boligblokker på alle sider, ligger en glasskatedral som produserer over 100 000 agurker i uka.

Kristian er tredje generasjon Solberg på gården, og utbygginga av gartneriet har foregått i flere omganger, den første store utbygginga var i 1973 og drivhuset sto ferdig akkurat til oljekrisa.

– Den første store utbygginga jeg var med på, var i 1999, og hittil siste byggetrinn var i 2004. Nå har vi 13 dekar veksthus og produserer mellom seks og sju prosent av agurken som produseres i Norge, forklarer Solberg.

BYTTER EN AVDELING OM GANGEN

Hver agurkplante klarer å produsere mellom 4,5 og fem agurker per plante per uke, men det avhenger av sesong. På vinteren er lys minimumsfaktoren, mens på sommeren kan det bli for varmt igjen. Agurkplantene produserer mellom 10 og 16 uker, og anlegget er delt inn i fire avdelinger. Dermed kan planter skiftes i en og en avdeling av gangen, og det kan leveres jevnt med agurker gjennom hele sesongen.

To runder: Kristian Solberg er tredje generasjon gartner på gården i Vettre i Asker. Han kom inn i drifta i 1996 og har vært med på to runder med vekshusbygging på den relativt trange tomta, omgitt av boligfelt.
To runder: Kristian Solberg er tredje generasjon gartner på gården i Vettre i Asker. Han kom inn i drifta i 1996 og har vært med på to runder med vekshusbygging på den relativt trange tomta, omgitt av boligfelt.

– For vår del starter sesongen rundt nyttår, da planter vi ut nye agurkplanter og så varer sesongen til 1. november. Vi har ingen produksjon her i den mørkeste tida, både på grunn av økt energiforbruk per produsert enhet i den perioden, i tillegg til at det ikke er tollbeskyttelse på agurk fra 1. november til 10. mars. Så importprisen på agurk er på det laveste i denne perioden. Prisene varierer litt da også, men de ligger på mellom tre og fire kroner per stykk, levert i Oslo fra Spania, forklarer Solberg.

Annonse

Vi var og besøkte Solberg 6. mars, altså fire dager før tollbeskyttelsen trådde i kraft igjen, og uka før produserte de 100 000 agurker fra 12 100 kvadratmeter veksthus. Og i agurkproduksjon er det ikke særlig forskjell på helg eller ukedag, de produserer jevnt hele uka igjennom.

– Agurken vokser veldig raskt, og markedet i Norge etterspør kun agurk på mellom 300 og 400 gram. Vi selger til stykkpris og får ikke betalt ekstra om agurken veier 450 gram. Så vi må plukke hver dag, sier Solberg.

MÅ HA UTKJØRINGA SELV

Det er ti personer, Kristian inkludert, i sving i gartneriet, og høsting av agurker starter klokka sju om morgenen og varer to til tre timer. Etter det går noen til videre plantestell og andre på pakking og klargjøring til utlevering.

– Utkjøringa står vi for selv. Vi bor midt i et boligfelt, og det hadde ikke gått å bruke et innleid transportfirma med masse forskjellige sjåfører. Vi ønsker å ha kontroll på det selv, sier Kristian.

Rundt 35 prosent av produksjonen går til Coop og deres sentrallager på Gardermoen, resten går til frittstående grossister som holder til på Langhus i Akershus.

Avregningsprisen den uka vi var på besøk, lå på sju kroner per agurk, og målprisen uka etterpå starter på litt over åtte kroner per agurk. I grøntsektoren blir anbefalte priser satt ukentlig på et markedsmøte. Landbruksdirektoratet overvåker så det hele ved å samle inn de oppnådde prisene.

– Gjennom sesongen kan prisene variere med så mye som 100 prosent. Sju kroner er en relativt grei pris nå på vinteren, men så er det dyrere å produsere på vinteren òg, så vi skal helst ha bedre betalt enn på våren og sommeren. Rett etter påske og i fellesferien kan vi typisk oppleve de laveste prisene, da kan det være nede i fire kroner per stykk, forklarer Solberg.

Det norske agurkforbruket ligger jevnt på mellom 400 og 500 tonn per uke, og siden agurk er en ferskvare, merkes det veldig raskt når det er grillvær og etterspørselen etter agurk i salater går opp.

Hele saken om Solbergs Gartneri kan du lese i Norsk Landbruk nummer 6 som kom i posten 1. april. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Jule(og)grisen