Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

170 tonn arktiske grønnsaker

Entusiasme gjennom satsning i Troms.

Såing av kålrotåker under fjellet Mårtind hos John Marius Nesvold. Bortenfor ligger fortsatt over en halv meter snø og bildet er tatt i begynnelsen av juni. Foto: Ulrike Naumann/Tromspotet.

I 2014 startet Produsentorganisasjonen OTTAR, Tromspotet AS og Art Nor AS et treårig prosjekt for å reetablere arktisk grønnsaksproduksjon.

- Satsingen begynte med rekruttering av produsenter, oppstart av kompetanse- og nettverksprosjektet og investering i maskiner for grønnsaksdyrking, forteller Ulrike Naumann hos Tromspotet.

Resultatet i 2016 ble 170 tonn grønnsaker produsert av 11 lokale dyrkere. Over halvparten av dette volumet er kålrot, men det har også vært god vekst i salg av Målselvnepe til konsum.

Les også: Er du klar for Borgeby Fältdager?

STEDEGEN NEPE

Den lokale Målselvnepa har vært i fokus i hele prosjektperioden. De fleste nepene er fine, runde og gule med innhulet rotfeste, men det forekommer også røtter med grønnfarget skall og/eller bitter smak i selve roten.

- Utsorteringen av neper er større enn man ønsker, meddeler Naumann.

Annonse

NIBIO Holt skal nå, i samarbeid med produsentmiljøet i Midt-Troms, kartlegge om kvalitetsfeil har genetiske eller dyrkingstekniske årsaker.

Les også: Jordbærproduksjon i sterk endring.

UNGDOMMELIG GIV

Initiativtagerne synes for øvrig det er ekstra gledelig at flere unge bønder i Troms satser på volumproduksjon av grønnsaker. Enten som supplerende produksjon til dagens drift eller som hovedproduksjon på gården.

- Det er flere tiår siden landbruket i denne regionen har opplevd en slik satsing på arktiske grønnsaker. De omtalte prosjektene styrker produksjon- og produksjonsmiljøet, og er svært viktig for videre satsing og utvikling av grønnsaksproduksjonen i nord, sier hun.

Norsk Landbruk reiser til Troms på reportasjetur denne uka, og vi skal besøke flere av de entusiastiske grønnsaksprodusentene. Du kan lese om dem i dobbeltnummeret som kommer etter sommeren, og vil du sikre deg et abonnement før den tid kan du gjøre det her!

Neste artikkel

Vi kan dyrke søtpotetene våre selv