Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

2000 tonn norske gresskar

Økning på 25 prosent.

GODT VÆR: Det har vært en veldig fin sommer og høst for gresskarene. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning. Foto: Privat.
GODT VÆR: Det har vært en veldig fin sommer og høst for gresskarene. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning. Foto: Privat.

Det selges rekordmengder med norske gresskar i disse dager for å lage lykter til Halloween.

– Kvaliteten på gresskarene er svært god, men mye av den gode maten går dessverre rett i søpla hos mange, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt(OFG).

Tall som OFG har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser at det blir nok et godt år for norske gresskar.

– I år forventes det å nå en omsetning på drøyt 2000 tonn med gresskar. Det er en økning på 25% fra i fjor, forteller Toril Gulbrandsen som er matfaglig rådgiver hos OFG.

FORNØYD: Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken. Foto: Privat.
FORNØYD: Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken. Foto: Privat.

Fantastisk god kvalitet

Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken og kan fortelle at det har vært en svært god sesong for norske gresskar;

Annonse

– Det er en fantastisk kvalitet på gresskarene i år. Det har vært en veldig fin sommer og høst. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning av gresskarene. Det er også en fordel at det har vært fint vær og tørt når vi har høstet dem.

Østby forteller at det er mange som ringer for å spørre om gresskarene kan spises.

6 av 10 kaster god mat rett i søpla

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter.

– Dessverre er det alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange rett og slett ikke vet hva de skal bruke resten av gresskaret til, forteller Gulbransen.

Hun sier at den nøytrale søtlige smaken gjør gresskaret svært anvendelig.

– Gresskar kan brukes som fyll til middagsgryter, suppe, kaker, paier og vaffelrøre, for å nevne noe, forteller hun og fortsetter;

– Kjernene er en delikatesse i seg selv. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller serveres som den beste snacks.

Neste artikkel

Han angrer på at han droppet solceller