Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Abonner på varsler i VIPS

Ved å opprette en konto i varslingsverktøyet Vips, kan du raskt få beskjed når det er økt risiko for sykdom og skadedyr i dine egne kulturer.

Nå kan planteprodusentene selv varsle om skadegjørere de finner i åkeren. Slik kan du raskt få informasjon om at du bør ut og sjekke dine egne planter. Foto: Øystein Heggdal
Nå kan planteprodusentene selv varsle om skadegjørere de finner i åkeren. Slik kan du raskt få informasjon om at du bør ut og sjekke dine egne planter. Foto: Øystein Heggdal

NIBIOs varslingsverkøy for planteskadegjørere, Vips, er under stadig utvikling, for å bistå planteprodusenter med å få oversikt over behov for bekjempelse av skadedyr og sykdom i åkeren. Selv om mange aktivt bruker varslingstjenesten i de travle sommeremånedene, er det kanskje en del som ikke er klar over at de enkelt kan få meldinger i Vips, når det oppdages skadegjørere som er relevante for deres kulturer.

– Det er gratis å opprette egen konto i VIPS. Der kan alle velge ut hvilke kulturer og områder de vil motta varsler fra. I hjelpemenyen til VIPS finner du detaljerte instruksjonsvideoer som viser hvordan du logger inn og setter opp varsler, sier NIBIO-forsker Annette Folkedal Schjøll i en pressemelding på NIBIO sine sider.

Nytt for året er at også planteprodusentene selv kan registrere skadegjørere de finner i egne kulturer. Denne sesongen er en rekke bønder i gang med å teste ut en ny informasjonskanal hvor de ved hjelp av en app, kan varsle om egne observasjoner ute i åkeren. Andre som abonnerer på varslinger fra Vips, kan dermed få beskjed om nye, relevante observasjoner direkte på SMS. Slik kan informasjonen om skadegjørerne raskere nå fram til de som trenger den, selv når rådgiverne er ute på ferie. Dermed kan det bli enklere å tidlig bli klar over problemene, og gjøre tiltak til riktig tid.

– Å treffe riktig med tidspunktet for behandling mot løkflue er avgjørende for om jeg må behandle to eller tre ganger mot første generasjon av løkflua i åkeren. Et slikt abonnement vil jeg nok prøve. Rask tilgang på informasjon kan noen ganger bety mye for kvaliteten på løken, forteller grønnsaksprodusent Henrik Berg fra Larvik, til NIBIO.

Neste artikkel

Nullvisjon for dødsulykker