Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Aldri opplevd maken

Det går mot sein og vanskelig høst i Trøndelag

Etterrenning på åkrene i trøndelag skaper problemer for kornprodusenter. Foto: Ola Eikli
Etterrenning på åkrene i trøndelag skaper problemer for kornprodusenter. Foto: Ola Eikli

– Vi har ettervekst, og mye av det. Det blir ikke trøsking her før i slutten av september eller begynnelsen av oktober. Normalt sett hadde vi starta nå i slutten av august, sier Ola Eikli fra Fannrem.

I mai fikk trønderne vinteren tilbake på visitt og flere steder lå det snø på jorder som skulle vært grønne av nyspirt korn 17. mai. Juni kom med en fem uker lang periode forsommertørke og i slutten av august er det både to og tre generasjoner korn i åkre som er femti nyanser grønne og gule.

Vi har tatt en ringerunde fra Fannrem i sør til Snåsa i nord for å høre hvordan det ser ut i trønderske åkre i slutten av august.

Ola Eikli driver som entreprenør i Fannrem og trøsker totalt 2500 dekar hver høst. Dette er nå hans tredje år på rad der det enten er for lite eller for mye vann på feil tid.

– Ja nå begynner jeg å bli rimelig forbannet, for dette er i ferd med å røyne veldig på økonomisk. Det begynner å bli snakk om millionbeløp. Jeg er heltids kornbonde og har ikke annen jobb på sommeren enn kornproduksjon, sier Eikli.

På 20 år som kornbonde har Ola Eikli aldri opplev makan til vanskelige forhold i åkeren.
På 20 år som kornbonde har Ola Eikli aldri opplev makan til vanskelige forhold i åkeren.

Grunnen til at han er forbannet er for at Norsk Landbruksrådgivning ikke har sendt inn søknad om dispensasjon for å få bruke glyfosat til å tvangsmodne korn.

– Om det er ett år det skal søkes om dispensasjon for å bruke glyfosat så er det dette året. For nå er det ille i åkeren her. Jeg har på mine 20 år aldri sett noe liknende og jeg sitter med en kunde her som har vært kornbonde i 40 år og aldri sett maken, sier Eikli på telefon.

Etter at det ble klart at NLR av ulike årsaker forrige uke ikke ville sende inn dispensasjonssøknad enda, fikk Eikli råd om å søke selv til landbrukskontoret i sin egen kommune. Men det kom han ingen vei med.

– Ja jeg sendte inn en søknad for ei uke siden, men det ble blankt avslag. Det må sendes inn en generell søknad på vegne av flere til Mattilsynet, forklarer Eikli.

Hittil har han vært ute og sett at det muligens nærmer seg trøsking av en åker på 50 dekar som ikke var soppsprøyta og ikke hadde fått tildelt noe særlig med gjødsel.

– Men ellers er jordene aldeles grønne. Dette er korn som ikke kommer til å bli modent. Og du må huske at jeg bor i en dal. Når vi passerer 15. september blir dagene så korte at det ikke er noe tørk i sola. På det ene skiftet nede ved der de bygger den nye kyllingfabrikken i Orkdal har jeg i praksis ikke sol etter 20. september, sier Eikli.

Dette er som nevnt tredje året på rad med umulig vær. 2018 var som alle veit en tørkesommer, men i Fannrem fikk de fem uker uten regn også i fjor sommer. Og den uka Eikli skulle begynne å trøske begynte det å regne, og da regna det 152 millimeter på to uker.

– At det rydde av korn for noen hundretusen de to ukene er jeg sikker på ja. Jeg begynner i det hele å se ganske mørkt på denne høsten. Og det hjelper ikke på humøret når det kjennes ut som de som skal jobbe for deg heller jobber mot deg, mener kornbonden.

Og akkurat nå er det ingen enkle svar på hva han skal ta seg til.

– Jeg har havre som snart kan trøskes, men det er bare første generasjon. Andre og tredje generasjon i åkeren er helt grønn enda. Hva skal jeg gjøre da, trøske nå og få med 50 prosent grønne korn i trøska? Eller vente til det kornet som nå er grønt blir modent, og la det som er overmodent ry av eller bli full i mykotoksiner? Det lurer jeg virkelig på, sier Eikli.

Ideelt sett kunne han ha tenkt seg å få sprøyta med glyfosat nå og trøska så fort behandlingsfristen er ute.

– Da har vi en sjanse til å få det til. For det er ikke bare bare å trøske i oktober på 40 prosent fuktighet heller, mener Eikli.

Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag ville ikke uttale seg i saken i denne omgang og viser til hva de har sagt i Bondebladet 18. august.

Ivar Strand, Snåsa

– Nei, fy faen for en sesong altså. Det har vært helt jævlig. Hva som skjer nå veit jeg ikke, vi må bare vente å se. Noe sånt har vi ikke vært borti før, sier Ivar Strand fra Snåsa.

I fjor vår sådde de bygg langs bredden av Snåsavatnet i starten av april. Etter at vinteren kom tilbake tre uker i mai i vår var de ikke ferdig før 5. juni.

Annonse

– Det var i grunn veldig fint vær to uker i april, men jorda tørka aldri opp. Det ble aldri tæle i bakken i vinter og jorda var som en seig klump med deig. Vi drista oss så vidt utpå 28. og 29. april, men da var det ikke laglig, sier Strand.

Men værvarslet tilsa at alt som kunne sås burde sås, og han fikk rota ned 100 dekar før det ble stopp. Og det kornet er det som har berga best.

– Det kornet er i ferd med å bli kanonbra, der er det ikke ettervekst eller noe, selv om det lå snø på det flere morgener og iskaldt i mai. forklarer Strand.

Men på de resterende 400 dekarene som ble sådd i slutten av mai og i begynnelsen av juni er det nå flere generasjoner med korn på samme jorde. Strand tenker å treske de første 100 dekarene første uka i september, som er noenlunde normalt, resten av kornåkrene veit han ikke når kan være ferdig.

– Tja, si det. Midt i oktober kanskje. Men om det begynner å gro er vi bare nødt til å kjøre. I den grad disse greiene går igjennom trøska da. Vi må bare håpe på bra vær.

Marius Vang Stene, Inderøy

– Vi har trøska 200 dekar, det var det som var ferdig. Resten må ha minst tre uker med godt vær, sier Marius Vang Stene fra Inderøy.

De har 800 dekar igjen av eget korn og rundt 400 dekar med leietrøsking. Kornet de allerede har trøska fikk de sådd rundt 1. mai, før vinteren kom tilbake på snarvisitt, resten er sådd etter 17 mai.

– Avlinga lå på 430 kilo per dekar, noe som bare er halvparten av i fjor, eller litt under ei snitt-avling. Det så i grunn ganske bra ut i tanken, men vi ser at snerket sitter fast i kornet som har vært tørkestressa, forklarer Stene.

200 dekar er trøska og så står det igjen 800 dekar hos Marius Vang Stene på Inderøy.
200 dekar er trøska og så står det igjen 800 dekar hos Marius Vang Stene på Inderøy.

Noen grønne korn var det også blant det første som ble trøska, men det blir verre med runde to.

– Åkrene har jo vært helt grønne, men er i ferd med å lysne litt nå. Vi ser at andre generasjon kornplanter som kom i juli nå dominerer helt, første generasjon er fullstendig gjemt nedi åkeren, sier Stene.

Normalt sett skulle de ha vært godt i gang med trøskinga allerede da de bruker mye tidlige sorter, men det ligger nå an til at de ikke kommer skikkelig i gang før en måned etter det som er normalt.

–Det kan gå begge veier, det kan bli bra om været blir bra og det kan også gå dårlig. Alt er veldig usikkert. Men jeg veit i alle fall at vi valgte rett år å montere ny rullerende varmluftstørke. Den kommer godt med mot slutten av september, mener Stene.

Lars Hoem, Byneset

– Tidligere i sommer trodde jeg ikke det skulle bli noe avling, men nå er det i ferd med å dra seg til, sier Lars Hoem på Byneset.

Det er enda tre uker unna trøsking hos Hoem som også har mye grønt og flere generasjoner korn i åkeren. Han har 370 dekar stående ute, men ville normalt sett ikke vært i gang før nå på grunn av at han har satset på ytelsesrike sorter som er litt seine.

Lars Hoem er ikke så bekymra enda og mener han har sluppet bedre unna enn de fleste.
Lars Hoem er ikke så bekymra enda og mener han har sluppet bedre unna enn de fleste.

– Hos meg er det mest grønt i sprøytesporene, noe som ikke er helt uvanlig, men det er også mye variasjon i åkeren. Flekker som er helt grønne, flekker som er helt gule. Jeg skal egentlig ikke klage, det er mange som har det mye verre enn meg, forteller han.

I utgangspunktet var han forberedt på elendig avling etter tørka i juni.

– Jeg trodde det skulle havne på 200 kilo per dekar, men nå ser det ut til å kunne nesten komme opp på normalavling på mellom 400 og 500 kilo et sted.

Neste artikkel

Legger om vekstskiftet etter dårlig overvintring